« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
"NON-STOP FIKCIJA"

Interpol potvrdio da je slučaj Lapthorne još otvoren

Glavni tajnik Interpola Ronald K. Noble na današnjem je sastanku s Karamarkom nahvalio rad MUP-a.

Tomislav Karamarko i Ronald K. Noble
Tomislav Karamarko i Ronald K. Noble (Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

Vladimir Faber

,

Ivo Pukanić

,

Interpol

,

Britt Lapthorne

,

Tomislav Karamarko

,

Ivana Hodak

,

Željko Milovanović

,

Mladen Šlogar

,

Ronald K. Noble

,

rad policije

Glavni tajnik Interpola Ronald K. Noble izvijestio je danas u Zagrebu da ta međunarodna policijska organizacija i dalje surađuje s hrvatskom policijom na rasvjetljavanju smrti australske državljanke Britt Lapthorne.

Interpol u tom slučaju može pomoći jer dobivamo informacije i tragove o mogućim novim svjedocima te smo upravo jutros obavijestili hrvatske kolege o razgovoru s jednom osobom koja nije imala nikakvih spoznaja, rekao je Noble nakon sastanka s čelnicima hrvatskoga MUP-a i Ravnateljstva policije. Dodao je da Interpol traži još dvije osobe radi razgovora o smrti 23-godišnje Australke, nestale sredinom rujna prošle godine u Dubrovniku.

Glavni tajnik Interpola, najveće međunarodne policijske organizacije koja danas okuplja policiju 187 zemalja, rekao je da ga je ravnatelj policije Vladimir Faber zamolio da dodatno potakne članice Interpola na pojačane aktivnosti vezane uz taj slučaj.

Faber je, pak, "najobičnijim, ničim utemeljenim senzacionalizmom i tračem" ocijenio članak u današnjemu "Večernjem listu" u kojem se, pozivajući se na neimenovani izvor iz dubrovačke policije, tvrdi kako na fotorobotima nisu dvojica dubrovačkih policajaca, čija su imena mediji navodili proteklih dana i koji su, po tvrdnjama jednog od policijskih sindikata, zbog toga imali problema s novinarima.

"Fikciju vidim non-stop", kratak je bio Nobleov komentar australskoga dokumentarca u kojemu su objavljeni fotoroboti dvojice navodnih otmičara mladih djevojaka u Dubrovniku, a za koje MUP tvrdi da su dubrovački krim-policajaci koji nemaju nikakve veze s nestankom Britt Lapthorne."Večernjak" tvrdi da je riječ o drugoj dvojici dubrovačkih policajaca. Prije Fabera to je opovrgnula i dubrovačko-neretvanska Policijska uprava.

Nahvalivši rad hrvatske policije i suradnju s Interpolom, Noble je rekao kako mu se čini da se u Hrvatskoj rad policije mjeri upravo tim slučajem, a s druge strane rješavanje ubojstva novinara Ive Pukanića u roku deset dana i rasvjetljavanje ubojstva Ivane Hodak ne dobivaju potrebnu pozornost. Pritom je neizravno potvrdio i kako su na čahuri nakon ubojstva Ivane Hodak pronađeni tragovi DNK osumnjičenoga za to ubojstvo Mladena Šlogara.

Faber to, pak, nije želio komentirati, pravdajući se kako je slučaj u fazi sudske istrage. No, rekao je da je zadovoljan suradnjom s policijom susjednih zemalja u rasvjetljavanju ubojstva Pukanića, pri čemu je ustvrdio da ministarstva unutarnjih poslova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine trebaju "završiti posao" i pronaći dvojicu odbjeglih sudionika atentata - Željka Milovanovića i Bojana Gudurića te, u suradnji s hrvatskom policijom, otkriti naručitelja ubojstva.

Na upit kako komentira to što Milovanović nije uhvaćen iako je već desetak godina na Interpolovoj tjeralici zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Hrvatskoj, Noble je kratko odgovorio kako zbog toga nije sretan.

Noble i Faber su istaknuli da se Hrvatska prva u svijetu počela koristiti izravnim mobilnim pristupom Interpolovim bazama podataka te da je jedna od deset najaktivnijih zemalja u suradnji s Interpolom. Kao primjer, Noble je naveo podatak da je 2007. hrvatska policija 2400 puta pretražila bazu podataka o ukradenim i izgubljenim putovnicama, a u osam mjeseci prošle godine to je učinila čak 1,7 milijuna puta, pri čemu je otkriveno 228 ukradenih putovnica.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izrazio je zadovoljstvo pozitivnim Nobleovim ocjenama rada hrvatske policije, posebice, kako je rekao, vrlo aktivnoga zagrebačkog Ureda Interpola. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 17:54:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh