« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SUPARNIK GPS-a

U orbitu lansirani sateliti sustava Galileo

Lansiranje Sojuza, nositelja satelita, prvo je uzlijetanje legendarne ruske rakete izvan teritorija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza

Fotografija vijesti
Više o

ruska letjelica Sojuz

,

GPS

,

Galileo

,

navigacijski sustav

Ruska raketa Sojuz poletjela je u petak ujutro iz Francuske Gvajane, što je prvi put u povijesti njezina lansiranja, noseći sa sobom prva dva satelita za Galileo, europski sustav za satelitsku navigaciju koji je suparnik američkom GPS-u, prenose agencije.

Lansiranje Sojuza iz europske svemirske baze smještene u Južnoj Americi prvo je uzlijetanje legendarne ruske rakete izvan teritorija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Sojuz je prvi puta poletio još 1966. godine, i nasljednik je sovjetskih balističkih raketa iz vremena Hladnog rata, prenosi Reuters.

Kako je priopćila kontrola misije, lansiranje iz europske svemirske baze nedaleko od Kouroua u Francuskoj Gvajani na sjeveru Južne Amerike. "Sve je proteklo dobro", navodi u priopćenju predsjednik tvrtke Arianespace Jean-Yves Le Gall.

Nakon više od desetljeća planiranja, lansiranje predviđeno za četvrtak moralo je biti odgođeno zbog neispravnog ventila u pogonskom sustavu rakete.

Satelitski navigacijski sustav Galileo, kada krajem desetljeća bude potpuno operativan, trebao bi Europljane učiniti nezavisnim od Globalnog sustava za pozicioniranje (GPS) koji je pod kontrolom američke vlade. Rusija je nedavno dovršila izgradnju svog vlastitog sustava za pozicioniranje GLONASS-a.

Europa je odlučila da, umjesto da gradi raketu iz početka, radije izgradi lansirnu rampu za Sojuz u Francuskoj Gvajani za 467 milijuna eura. Francuska tamo ima bazu iz koje lansira rakete Ariane. Francuska je pokrila više od 80 posto troškova izgradnje lansirne rampe i još 70 milijuna eura dodatnih troškova.

Ruska državna svemirska agencija Roscomos će pak primati desetke milijuna eura za svaku raketu koju izradi i koju isporuči iz Svemirskog centra Samara.

Arianespace od sada planira lansiranje najmanje dviju raketa Sojuz godišnje, uz lansiranje svojih raketa Ariane-5. Do sada su potpisani ugovori za 16 Galileo satelita: četiri s francusko-njemačkim proizvođačem Astriumom i 12 s njemačkom kompanijom OHB. Do 2020. godine trebalo bi u orbiti biti operativno 30 satelita sustava Galileo.

Današnjem lansiranju Sojuza, od kada su Francuska i Rusija 2003. pristale surađivati na lansiranju tih ruskih raketa, prethodile su godine rasprava, odgoda i financijskih svađa oko Galilea.

Galileo koji u cijelosti financira Europska komisija, a konstruirala ga je Europska svemirska agencija (ESA), treba osigurati bolju pokrivenost i točnost od njegovih konkurenata, američkog GPS-a i ruskog GLONASS-a, prenosi AFP.

Za razliku od GPS-a koji ima 24 satelita na visini od 20.200 km, Galileo ih planira postaviti 30 na 23.222 km.

21.10.2011. 16:19:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh