« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
merkel & co

U Njemačkoj počeli pregovori o koaliciji

Dok Njemačka izlazi iz najveće recesije nakon 2. svjetskog rata, budući koalicijski partneri razlikuju se u ključnim pitanjima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Angela Merkel

,

CDU

,

Sigmar Gabriele

,

CSU

,

FDP

,

izbori u Njemačkoj

,

Guido Westerwelle

Konzervativci kancelarke Angele Merkel počeli su u ponedjeljak pregovore s partnerima o prvoj koalicijskoj vladi desnoga centra u posljednjih 11 godina i obećali da će oživjeti gospodarstvo i otvoriti nova radna mjesta.

CDU, CSU i Slobodni demokrati (FDP), koji su osvojili dovoljno mandata za formiranje koalicije, obećali su smanjenje poreza i ograničavanje uloge države, no razlikuju se u ključnim pojedinostima u vrijeme dok Njemačka polagano izlazi iz najveće recesije nakon Drugog svjetskog rata.

Kao i oko politike, konzervativci sastavljeni od Kršćanskih demokrata (CDU) i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) s FDP-om će se natezati i oko ministarskih pozicija.

U međuvremenu, Socijaldemokrati (SPD), najveći gubitnici izbora, otvorili su novu stranicu nakon što je stranačko povjerenstvo odlučilo da na čelo stranke stupi odlazeći ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

Odlazeći na prvi krug pregovora s Merkel, predsjednik FDP-a Guido Westerwelle rekao je da njegova stranka želi da država u političkom smislu bude odlučnija. "Bit će razlika u mišljenjima, to je uobičajeno. No, uspjet ćemo ih premostiti", rekao je.

Merkel je rekla da će ključno biti stvoriti stabilne temelje najvećega europskog gospodarstva. "Želimo se usredotočiti na rast, nova radna mjesta i dobrobit zemlje", rekla je Merkel koja je 2005. postala prvom njemačkom premijerkom i taj položaj sačuvala nakon izbora 27. rujna. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 20:48:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh