« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STANJE PRIPRAVNOSTI

U Lici palo preko 10 centimetara novog snijega

Oprezno treba voziti po mokrim i skliskim cestama u većem dijelu zemlje, a HAK upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme

(Nikola Wolf/Cropix)
Više o

promet

,

snijeg

,

HAK

,

vožnja

,

zimski uvjeti

,

zimska oprema

,

skliski kolnici

,

mokri kolnici

Protekle noći u Lici je palo 10 do 15 cm novog snijega. Najviše ga ima, 80 cm, na Plitvičkim jezerima, u Gospiću 56 cm, a na Zavižanu je visina snježnog pokrivača mjestimice je viša od dva metra.

Zimska služba u trećem je stupnju pripravnosti, a na terenu su sve raspoložive ekipe s ralicama i teškim strojevima. Jutros komunalci iz središta Gospića odvoze snijeg koji je gotovo zatrpao ulice i trgove.

Na svim glavnim cestama kroz Liku vrijede zimski uvjeti vožnje. Zbog visokog snijega za sav je promet zatvorena ceta Dobroselo - Mazin. Snijeg je zatrpao lokalne i županijske ceste pa su mnoga podvelebitska naselja i zaseoci jutros prometno odsječeni.

Hrvatski autoklub javlja da je dionica autoceste A 1 Sveti Rok - Maslenica otvorena je za sav promet od 4,15 sati, a brzina je ograničena na 40 kilometara na sat.

Mokri i skliski kolnici

Dionica Jadranske magistrale (D 8) Karlobag - Sveta Marija Magdalena, te državna cesta D 25 Gospić - Karlobag otvorene su samo za osobna vozila.

Paškim mostom, zabrana je za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle), a Jadranskom magistralom (D 8) od Senja do Karlobaga zabrana je i za vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II.skupina).

Opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje, zbog snijega u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i Dalmatinskom zaleđu, a moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozači se upozpravaju da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A 2 Zagreb-Macelj između Jankomira i Zaboka, te na cestama u Gorskom kotaru, Lici i dijelu Primorsko-goranske županije.

Državnom cestom Dvor-Hrvatska Kostajnica-Jasenovac (D 47) prometuju samo osobna vozila i autobusi. Zbog obnove tunela Lokva Rogoznica, na dionici Jadranske magistrale (D 8) Omiš-Dupci, vozi se naizmjence - obilaznicom s južne strane tunela. Također, naizmjence, zbog obnove kolnika u Podaci - jednim trakom.

Ne plovi trajekt na liniji Prizna -Žigljen prema otoku Pagu. Trajekti i katamarani na ostalim linijama plove prema redu plovidbe.

13.02.2010. 09:49:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh