« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ODABRANO

U Klovićevim dvorima otvoren Treći hrvatski biennale ilustracije

Izložba je otvorena do 18. srpnja, a među radovima 95 ilustratora je i onaj Alenke Sotler, dobitnice Grand Prixa

biennale ilustracije Klovićevi dvori Alenka Sotler
biennale ilustracije Klovićevi dvori Alenka Sotler (Milivoj Keber/Cropix)
Više o

Klovićevi dvori

,

zagreb-info

,

heinelova 52

,

bager

,

rušenje kuće

,

Anna Chapman

Treći hrvatski biennale ilustracije otvoren je u Galeriji Klovićevi dvori i posjetiteljima ponudio odabrane radove 95 ilustratora, među kojima je i rad dobitnice ovogodišnjega Grand Prixa slovenske akademske slikarice Alenke Sotler.

Ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin podsjetila je da je projekt biennalnoga predstavljanja ilustracija osmislila i s puno entuzijazma, bez obzira na nedostatak novca, vodi kustosica Koraljka Jurčec Kos. Istaknula je da je osnovna ideja projekta revalorizacija ilustracije kao likovnoga medija, kao i odnosa prema ilustraciji.

Osim Grand Prixa koji je Alenka Sotler dobila za ilustraciju izvedenu u bijeloj i crnoj temperi iz knjige "Prividi", na otvorenju su dodijeljene još tri nagrade.

Drugu nagradu dobio je akademski slikar iz Zagreba Stanislav Marjanović za akvarel objavljen u knjizi "Enciklopedija čovjeka". Hrvatska ilustratorica Manuela Vladić Maštruko dobila je treću nagradu za ilustraciju "Snježna kraljica" ostvarenu u kombiniranoj tehnici, a objavljenu u knjizi bajki Hansa Christiana Andersena. Četvrtu nagradu dobila je ruska umjetnica Elena Borisova za ilustraciju za rusku bajku "Kurocha Ryaba" izvedenu u tehnici akvarela i računalno obrađenu.

Velika nagrada podrazumijeva novčani iznos od 15.000 kuna te samostalnu izložbu sljedeće godine u Klovićevim dvorima, druga nagrada iznosi deset tisuća kuna te jednakovrijedne treća i četvrta nagrada po pet tisuća kuna.

Koraljka Jurčec Kos rekla je da su na natječaj stigli radovi 206 ilustratora iz 16 zemalja - Hrvatske, Slovenije, Izraela, Velike Britanije, Austrije, Italije, Slovačke, Madžarske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Srbije, Rusije, Bugarske, Irana, Litve i Turske. Radovi su bili grupirani u četiri skupine: dječja, knjižna, novinska i reklamna ilustracija. Prosudbena komisija u sastavu Frano Dulibić, Ranka Javor, Vesna Kusin, Petar Prelog i Iva Sudec, odabrala je radove 95 ilustratora.

Govoreći o trećem Biennalu ilustracije Koraljka Jurčec Kos istaknula je da ga odlikuje nekoliko novina - novi su članovi prosudbene komisije, izostale su strane selekcije, a promijenjen je i zadani format ilustracija - sada je 290 puta 220 milimetara umjesto prvi put dozvoljenih 700 puta 500 milimetara. Novina je i edukacijski sadržaj - umjetnička instalacija "Mala likovna radionica".

Priređen je i hommage Mladenu Veži, kao maleni doprinos poznavanju djela velikoga slikara i ilustratora.

Izložbu prati dvojezični katalog - na hrvatskome i engleskome jeziku, a bit će otvorena do 18. srpnja. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 23:01:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh