« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

"Aktualno 2+60" u Mimari

Biennalna žirirana izložba za 60. godišnjicu Sekcije za fotografiju ULUPUH-a

aktualno 2 +60
aktualno 2 +60 (Maja Strgar Kurečić/ULUPUH)
Više o

Mimara

,

Zagreb

,

fotografije

,

Nives Kuhta

U 20 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara otvara se izložba «AKTUALNO 2+60» na kojoj izlažu fotografi, članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a. Izložba ostaje otvorena do 21. lipnja.

U predgovoru izložbe Višnja Slavica Gabout napisala je: "Projekt „Aktualno" osmišljen je prije dvije godine kao žirirana izložba najboljih recentnih fotografija istaknutih fotografa Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, na zadanu, ali široku i sveobuhvatnu suvremenu temu. Namjera mu je bila da kroz mnoštvo osobnih vizura i interpretacija prikaže sliku današnjice okom umjetnika-fotografa.

AKTUALNO 2 poklopilo se sa značajnim jubilejem: 60. godišnjicom postojanja i djelovanja ULUPUH-a, krovne Hrvatske udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, unutar koje je Sekcija za fotografiju jedna od najbrojnijih i najaktivnijih.

Izložba AKTUALNO 2+60 tako ovaj put promišljenim izborom fotografskih radova ne samo kvalitativno sumira visoka estetska dostignuća pojedinih znanih fotografa učlanjenih u ULUPUH, nego svjedoči i o dugogodišnjoj aktivnosti i vitalnosti ove sekcije, koja već odavno ima vrhunske fotografske majstore za svoje članove, ali koja se isto tako svake godine redovno i obnavlja mladim snagama.

Žiri se trudio odabrati „najbolje od najboljega", kako bi ispunio predispozicije da se, obzirom na broj sudionika i njihovu nesumnjivu likovnu reputaciju, ova izložba pretvori u malu smotru suvremene hrvatske fotografije.

Okupljeni u projektu AKTUALNO 2+60, četrdeset jedan umjetnik različitih izričaja, poetika, likovnih usmjerenja, čak i generacija, tu na kraju, zajedno, začudno ujednačeno likovno govori, pokazujući s jedne strane vizualno bogatstvo cjeline, a s druge individualno bogatstvo osobnih, autorskih koncepcija i likovnih priča.

Priča koje su na više od sto radova prezentirali, kao pojedinačne radove, ili kao manje serije, Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Jelena Blagović, Marija Braut, Saša Ćetković, Matej Dokić, Ljubo Gamulin, Biljana Gaurina, Virgilio Giuricin, Denis Gržetić, Romeo Ibrišević, Željko Jelenski, Saša Karolyi, Ivica Kiš, Damir Klaić, Aleksandar Kosanović, Dražen Lapić, Danijela Lušin, Tomislav Marić, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Vladimir Pfeifer, Berislava Picek, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Saša Vadanjel, Ante Verzotti, Zlata Vucelić, Ivo Vučetić, Zvonimir Zagoda i Andrija Zelmanović."

Izložba će biti otvorena do 21. lipnja, utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 19 sati, nedjeljom od 10 do 14 sati, dok je u ponedjeljak Muzej zatvoren.

Nakon Zagreba, izložba će se od 3. do 30. rujna 2010. održati u Galeriji "Batana" u Rovinju, te potom, od 7. do 23. listopada iste godine u Narodnom muzeju Labin u Labinu.

01.06.2010. 16:56:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh