« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

U Hrvatsku stiglo cjepivo protiv raka

Cervarix je cjepivo protiv raka grlića maternice, a istovremeno štiti od HPV-a, najčešćeg uzročnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

HPV

,

rak grlića maternice

,

cjepivo protiv raka

,

Cervarix

Cjepivo protiv raka vrata maternice Cervarix od danas je dostupno u Hrvatskoj, priopćila je farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline d.o.o. Hrvatska (GSK). Odobrenje za stavljanje u promet cjepiva na hrvatsko tržište nedavno je izdala Agencija za lijekove RH.

Cjepivo Cervarix indicirano je za prevenciju cervikalne intraepitelne neoplazije visokog stupnja (CIN 2. i 3. stupnja) te raka vrata maternice, uzročno povezanog sa humanim papiloma virusom (HPV) tipa 16 i 18.

Preporučena maloprodajna cijena cjepiva je 910 kuna.

Posljednje kliničke studije pokazale su da Cervarix osigurava stopostotnu zaštitu od dva tipa virusa HPV-a koji uzrokuju 70 posto karcinoma vrata maternice, zabilježenih u žena diljem svijeta.

Cjepivo sadrži inovativni adjuvantni sustav AS04, osmišljen na način da potakne imunološki odgovor domaćina i produlji trajanje zaštite od infekcije tipovima virusa koji uzrokuju rak.

Studije su pokazale da je cjepivo imunogeno bez obzira na životnu dob, te se njime postižu visoke razine protutijela u žena širokog dobnog raspona od 10 do 55 godina.

Cervarix je odobren u 80 država svijeta uključujući i zemlje EU. Osim Cervarixa, na hrvatskom je tržištu dostupno i cjepivo protiv HPV-a Gardasil, farmaceutske tvrtke Merck. (hina/metro-portal)

31.10.2008. 15:15:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh