« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
još samo minutu

Manjak sna opasan za srce

Kod spavanja manje od sedam sati dnevno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pospanost

,

srčani problemi

,

srčani bolesnici

,

manjak sna

Kod osoba treće životne dobi koje spavaju manje od sedam sati, postoji povećana opasnost od nastanka kardiovaskularnih bolesti i prijevremene smrti, objavljeno je u zadnjem broju američkog stručnog časopisa Archives of Internal Medicine.

Usto, ta se opasnost povećava ako osoba koja nedovoljno spava tijekom sna ima i povišen krvni tlak, ustvrdili su japanski znanstvenici, završivši istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1.255 osoba s povišenim krvnim tlakom, prosječne životne dobi od oko 70 godina. Pratili su ih tijekom četverogodišnjeg razdoblja.

Tijekom spomenutog razdoblja, japanski su znanstvenici zabilježili 99 srčanih ili moždanih udara, a "javljali su se godišnje rjeđe u skupini ispitanika koji su spavali kraće od 7,5 sati", rekao je dr. Kazuo Eguchi s Medicinskog sveučilišta u japanskom gradu Tochigi, koji je vodio istraživanje. Liječnici su ustvrdili da je san kraći od 7,5 sati povezan s više vrsta kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata.

"Premalo sna povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba koje usto pate i od hipertenzije, posebno kada je tlak povećan tijekom sna", objasnio je dr. Eguchi, dodajući kako je to odraz modernog, ubrzanog načina života koji se odražava i na san pojedinca. Istaknuo je da je kvalitetan san koji traje oko 7,5 sati vrlo bitan da bi se izbjegla pretilost ili pojava dijabetesa kod nekih osoba, ali i drugi rizični faktori poput povišenog tlaka tijekom sna. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 14:27:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh