« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BILO JE I VRIJEME

U Hrvatskoj napokon Centar za palijativnu skrb

Ono o čemu mnogi ne žele razmišljati, neminovno je. Briga o bolesnicima s terminalim bolestima u Hrvatskoj je prepuštena članovima obitelji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart - ilustracija)
Više o

KBC Šalata

,

palijativna skrb

,

Davor Miličić

,

Centar za palijativnu medicinu

,

Marijana Braš

U zgradi KBC-a Zagreb na Šalati danas je počeo s radom Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine pri Medicinskom fakultetu, kao prvi centar u Hrvatskoj nakon 17 godina inicijativa, kojemu je cilj razvoj palijativne medicine odnosno skrb o neizlječivim i umirućima bolesnicima.

Danas su ujedno počeli i radovi na uređenju prostora za koji je potrebno 1,5 milijun kuna, koje će djelomično osigurati MEF dok će se ostatak pokušati prikupiti putem donacija.

"Centar za palijativnu skrb trebao bi biti vodeće mjesto gdje će se osmišljavati edukativni programi iz tog područja kao i predvodnik osnivanja prvih zdravstvenih ustanova za neizlječivo bolesne gdje bi im se osigurao kvalitetniji život bez boli i patnje", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu skrb Marijana Braš.

Briga o umirućima u Hrvatskoj dosad je, ističu stručnjaci, bila najčešće prepuštena obiteljima ili je bila izraz vjerskog milosrđa i prepuštena pojedincima, pa je cilj da se nakon 17 godina pokušaja ustroji sustavna skrb o tim ljudima.

Hrvatska, prema riječima dr. Braš, još uvijek nema ni jednu ustanovu palijativne skrbi po čemu je jedna od zadnjih zemalja u Europi gdje danas djeluje između 7000 i 8000 palijativnih jedinica. Ipak, prvi pokušaji se naziru pa bi u koprivničkoj bolnici trebao biti ustrojen prvi palijativni stacionar i ambulante, dok je prvi palijativni tim osnovan Ličko-senjskoj županiji.

Inače, palijativnu skrb treba polovica oboljelih od zloćudnih bolesti, osobe koje boluju od demencije, posljedica moždanog udara i ostalih kroničnih neuroloških bolesti te kroničnih bolesti jetre, srca i pluća.

Dekan MEF-a prof. Davor Miličić rekao je kako palijativna skrb zahtijeva timski pristup i educirane liječnike koji će se uže specijalizirati u tom području, ali i druge zdravstvene djelatnike koji moraju biti educirani za postupanje s takvim bolesnicima.

Radi prikupljanja sredstava za opremanje centra, u sklopu akcije "Ostani uz mene" Hrvatskog društva za palijativnu medicinu 26. studenoga u hotelu Sheraton organizirana donatorske večer na koju se mogu prijaviti svi zainteresirani.


19.11.2010. 14:27:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh