« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
POTVRĐENE 8,133 ŽRTVE

U Fukushimi novi problemi s hlađenjem reaktora

Strahuje se od radioaktivnih kiša, Japanci sve zabrinutiji zbog kontaminacije okoliša - broj žrtava potresa u nedjelju premašio 20.000 mrtvih i nestalih

Fotografija vijesti
Više o

nuklearna elektrana

,

potres u Japanu

,

fukushima

Vlasti su se u Fukushimi našle pred dvojbom: da bi ponovo uspostavili opskrbu strujom i pokrenuli sustave hlađenja moraju prekinuti polijevanje reaktora 3 i 4, koji su najproblematičniji, što može uzrokovati porast temperature u njima piše Hina.

"Tlak u krugu 3. reaktora raste", rekao je u nedjelju oko podneva čelnik agencije za nuklearnu sigurnost, dodavši da će operater vjerojatno otvoriti ventile radi smanjenja tlaka. "To znači da će se radioaktivne tvari ispustiti u atmosferu".

Pred ovim problemima operater Tokyo Electric Power (Tepco) upozorio je da u nedjelju možda neće uspjeti dovesti struju do centrale, pošto to nije uspio u subotu.

Agencija za nuklearnu sigurnost izrazila je pak nadu da će se to učiniti do kraja dana.

"Opskrba električnom energijom još nije uspostavljena jer su nužne mnoge provjere, budući da je područje poplavljeno", pa može izbiti kratki spoj, rekao je u subotu glasnogovornik Tepca Fumiaki Hayakawa.

Ponovna uspostava napajanja električnom energijom presudna je za pokretanje crpka za dovod vode u rashladni sustav reaktora.

20.03.2011. 10:46:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh