« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ALARMANTNO

U dječjim igračkama pronađene otrovne tvari

U 80% ispitanih dječjih igračaka u Njemačkoj pronađene su opasne tvari koje ozbiljno mogu naštetiti djeci

Djeca
Djeca (Shutterstock)
Više o

igračke

,

roditelji i djeca

,

otrov

,

ženske erogene zone

Neugodno iznenađenje za roditelje stiže iz Njemačke gdje je udruga za ispitivanje kvalitete proizvoda i usluga "Stiftung Warentest" testirala dječje igračke. Većina igračaka, naime, nije prošla sigurnosne provjere, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da ih čak 80% sadrži štetne tvari.

Pritom su podjednako loše rezultate postigle igračke poznatih i nepoznatih proizvođača. Pet od 50 testiranih igračaka predstavlja izravnu opasnost za djecu jer sadrži sitne dijelove koje je lako progutati, dok je dvije trećine otrovno.

Od štetnih tvari, najčešće su pronađeni policiklički aromatski ugljikovodici, ftalati, formaldehid, nonylphenol kao i teški metali. Osim što su kancerogene, pojedine tvari uzrokuju alergije i imaju hormonalno djelovanje.

Najbolje su prošle igračke od plastike, dok su uvjerljivo najotrovnije drvene igračke (sve testirane igračke od drva su sadržavale štetne tvari).  Polovica igračaka potječe iz Kine.

Posebno je zabrinjavajuće što su sve igračke imale oznaku CE koja bi prema propisima trebala pokazivati da proizvod zadovoljava bitnim zahtjevima sigurnosti, zaštite zdravlja i života ljudi, zaštite imovine, zaštite okoliša te zaštite javnog interesa.

Stručnjaci upozoravaju da prilikom kupnje treba obratiti pozornost na sitne dijelove i boju. Igračke neugodnog ili intenzivnog mirisa treba izbjegavati.

22.10.2010. 06:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh