« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
IT'S A MAN'S WORLD ...

U Davosu je samo 15 posto žena

Pronaći ženu na okupljanju svjetske elite u Davosu nije nimalo lakše nego prijašnjih godina jer ih je među sudionicima tog skupa sve manje

Svjetski gospodarski forum bez žena
Svjetski gospodarski forum bez žena (Screenshot YouTube)
Više o

žene

,

Davos forum

,

2014

,

Marissa Meyer

Među više od 2.500 sudionika Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz sto zemalja nalaze se političari, gospodarske veličine, dobitnici Nobelovih nagrada, vjerski dostojanstvenici te predstavnici sindikata i nevladinih organizacija. Međutim, samo su 15 posto žene. Lani ih je bilo tek nešto više, 17 posto.

Organizatori kažu da je to jednostavno realnost današnjeg svijeta. Na Svjetski ekonomski forum u Davos dolazi se samo s pozivnicom, a mnoge se pozivnice dijele na osnovu funkcije. Primjerice, standardno se poziva predsjednik harvardskog sveučilišta, a tu poziciju trenutno obnaša žena. Kada se ljudi na takvim funkcijama promijene, promijenit će se i demografija u Davosu.

'Mi smo samo odraz toga kako svijet izgleda, ne kako bismo htjeli da izgleda', kaže Adrian Monck, glasnogovornik WEF-a. 

On naglašava da bi organizatori htjeli da njihov skup bude ravnopravnije zastupljen po spolovima, ali dodaje da su im ruke vezane imperativom da na skup pozivaju najmoćnije i najutjecajnije ljude u svijetu. U SAD-u, primjerice, su upravnim odborima 500 najvećih kompanija sjedi samo 16,9 posto žena, a manje u od pet posto su im žene na čelu.

Ove će se godine na skupu u Davosu, koji počinje danas, razgovarati o sukobu u Siriji, klimatskim promjenama, gospodarskom oporavaku, sve većem jazu između bogatih i siromašnih te o krizi u Ukrajini. Skup traje do 25. siječnja. 

22.01.2014. 13:40:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh