« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
MA DA?!

Hrvatski očevi bi na rodiljski dopust, ali ih je strah

Čak 59% muškaraca s visokom stručnom spremom navodi da bi poslodavac negativno reagirao na roditeljski dopust za očeve

Visokoobrazovani se boje reakcije poslodavca
Visokoobrazovani se boje reakcije poslodavca (Arhiva)
Više o

roditeljski dopust

,

očevi

Broj očeva koji koriste plaćeni roditeljski dopust za očeve je u porastu, no je li taj trend 'zahvatio' i Hrvatsku? Jesmo li više skloni patrijarhalnom razmišljanju ili je prihvatljivo da muškarac ode na roditeljski dopust ako partnerica zarađuje više?

Odgovor na navedena pitanja istražio je portal MojPosao u suradnji s Udrugom Roda i Centrom edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u nedavnom istraživanju provedenom na 400 ispitanika.

Kao najveći motiv za odlazak na roditeljski većina muškaraca navodi želju za provođenje vremena s djetetom (76%). Slijedi financijska isplativost (44%), zatim želja da izađu svojoj partnerici u susret jer se ona nalazi u nezgodnijem poslovnom položaju (39%) te odmor od posla (31%).

No kao i sve, roditeljski dopust za očeve ima i svoje negativne strane. Prema mišljenju ispitanika, najveće mane su financijska neisplativost (53%) i degradacija pri povratku na posao (51%). Zastoj u karijeri navodi 37% ispitanika, dok ih 34% smatra da su negativne reakcije okoline najveća mana odlaska na roditeljski.

Između spolova nema značajnijih razlika u mišljenju po pitanju negativnih strana odlaska na roditeljski. Muškarci su osim navedenih negativnih strana, dodali i prestanak dojenja djeteta te gubitak 'muškosti'.

Skoro polovica ispitanika (46%) smatra da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje roditeljskog dopusta. Predodžbu o reakciji poslodavaca nema 37% ispitanika, dok ih 17% navodi da bi odnos ostao isti.

Zanimljiv je podatak da se negativnih reakcija poslodavca najviše pribojavaju visokoobrazovani muškarci - čak 59% muškaraca s visokom stručnom spremom navodi da bi poslodavac negativno reagirao na roditeljski dopust za očeve. Također muškarce u većoj mjeri 'brine' poslodavčeva reakcija, nego što je to slučaj kod žena. 

S obzirom da u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, roditeljski dopust za očeve koristi tek 2% muškaraca, iznenađujuće je što čak 61% ispitanika navodi da poznaje muškarca koji se odlučio za roditeljski dopust.

Skoro sve žene, njih 96%, podržale bi kolegu koji bi odlučio otići na roditeljski dopust. Niti jedna ispitanica nije negativno odgovorila, a tek 4% ih je navelo da ne zna kako bi postupilo.

Muški ispitanici također podržavaju roditeljski dopust za očeve - njih čak 82% podržava tu opciju i koristili bi i sami roditeljski dopust, kao i 13% onih koji također podržavaju, no ne bi ga koristili. Svega 3% muškaraca nije razmišljalo o toj opciji, a 2% ih priznaje da ne podržava roditeljski dopust za očeve.

 

22.01.2014. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh