Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2014. 13:40:38
IT'S A MAN'S WORLD ...

U Davosu je samo 15 posto žena

Pronaći ženu na okupljanju svjetske elite u Davosu nije nimalo lakše nego prijašnjih godina jer ih je među sudionicima tog skupa sve manje

Svjetski gospodarski forum bez žena
Svjetski gospodarski forum bez žena (Screenshot YouTube)

Među više od 2.500 sudionika Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz sto zemalja nalaze se političari, gospodarske veličine, dobitnici Nobelovih nagrada, vjerski dostojanstvenici te predstavnici sindikata i nevladinih organizacija. Međutim, samo su 15 posto žene. Lani ih je bilo tek nešto više, 17 posto.

Organizatori kažu da je to jednostavno realnost današnjeg svijeta. Na Svjetski ekonomski forum u Davos dolazi se samo s pozivnicom, a mnoge se pozivnice dijele na osnovu funkcije. Primjerice, standardno se poziva predsjednik harvardskog sveučilišta, a tu poziciju trenutno obnaša žena. Kada se ljudi na takvim funkcijama promijene, promijenit će se i demografija u Davosu.

'Mi smo samo odraz toga kako svijet izgleda, ne kako bismo htjeli da izgleda', kaže Adrian Monck, glasnogovornik WEF-a. 

On naglašava da bi organizatori htjeli da njihov skup bude ravnopravnije zastupljen po spolovima, ali dodaje da su im ruke vezane imperativom da na skup pozivaju najmoćnije i najutjecajnije ljude u svijetu. U SAD-u, primjerice, su upravnim odborima 500 najvećih kompanija sjedi samo 16,9 posto žena, a manje u od pet posto su im žene na čelu.

Ove će se godine na skupu u Davosu, koji počinje danas, razgovarati o sukobu u Siriji, klimatskim promjenama, gospodarskom oporavaku, sve većem jazu između bogatih i siromašnih te o krizi u Ukrajini. Skup traje do 25. siječnja. 

22.01.2014. 13:40:38
http://metro-portal.hr/u-davosu-je-samo-15-posto-zena/82843/