« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
REPRESIJA

U Chicagu policija uhitila 175 prosvjednika

Prosvjednici su uhićeni zbog kršenja gradske odredbe po kojoj se u parku ne smije biti nakon zatvaranja, a ignorirali su nekoliko policijskih upozorenja

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Chicago

,

banke

,

policija

,

Wall Street

,

kriza

,

političari

Čikaška policija objavila je u nedjelju da je uhitila 175 prosvjednika na trgu u središtu grada gdje su neki podignuli šatore i spavali u vrećema za spavanje, a sve u sklopu prosvjeda nadahnutog njujorškim pokretom Okupirajmo Wall Street.

Prosvjedi su privukli više od dvije tisuće ljudi koji su hodali od čikaške banke saveznih rezerva do Grantova parka. U tom su parku 1968. bili proturatni prosvjedi tijekom konvencije demokratske stranke.

Prosvjednici su uhićeni zbog kršenja gradske odredbe po kojoj se u parku ne smije biti nakon zatvaranja, a ignorirali su nekoliko policijskih upozorenja, objavila je policija.

Subota je bila globalni dan demonstracija od Azije i Europe do Sjedinjenih Država i Kanade. Prosvjedi su u Sjevernoj Americi održani u više desetaka gradova, među ostalima u New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, Miamiju i Torontu.

U New Yorku je priveden 71 prosvjednik.

Pokret Okupirajmo Wall Street jača već mjesec dana, a u subotu je kulminirao globalnim danom prosvjeda. Diljem svijeta prosvjedi su bili mirni, osim u Rimu gdje su izbili neredi.

Promatrači se pitaju hoće li taj pokret preživjeti i nakon subote, a kritičari kažu da nema jasnu poruku.

Prosvjednici tvrde da im smeta što su u recesiji u spašavanje banaka utrošene milijarde dolara pa je bankama omogućeno da nastave izvlačiti golem profit, a država ne prosječnom Amerikancu koji je nezaposleni ili mu je posao nesiguran.

Osim toga, prosvjednici žele ravnopravniji gospodarski sustav jer danas najbogatiji Amerikanci, njih jedan posto, ne plaćaju pravedan porez.

16.10.2011. 18:01:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh