« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZAŠTO SAMO KOD NAS?

Talijani se srame zbog nereda u Rimu

Građani Rima se pitaju zašto je njihov grad bio jedini u kojem su globalni prosvjedi prerasli u nasilje

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Italija

,

banke

,

Rim

,

nasilje

,

neredi

,

kriza

Radnici čiste rimske ulice nakon subotnjih nereda, a građani se pitaju zašto je njihov grad bio jedini u kojem su globalni prosvjedi prerasli u nasilje.

"Jučer smo ponovno svijetu pokazali da je Italija drukčija i danas se ponovno moramo stidjeti", piše La Stampa na naslovnici.

"Zašto se to dogodilo samo ovdje", pitaju se mnogi Talijani dok radnici odnose hrpe razbijena stakla, pjeskare grafite s crkvenih zidova, popravljaju razbijene kipove i bankovne izloge, odnose izgorene automobilske olupine i donose nove bankomate.

U mirnome prosvjedu protiv elite koju demonstranti optužuju za gospodarsku krizu, stotine maskiranih divljale su u subotu Rimom i šest sati borile se s policijom.

Osim materijalne štete procijenjene na više od milijun eura, gradonačelnik Gianni Alemanno kaže da će glavni grad dugo trpjeti "moralnu štetu" i šok izazvan divljanjem i lošim publicitetom diljem svijeta.

Mnogi se pitaju zašto policija nije reagirala ranije i zaustavila nasilne prosvjednike koji se nazivaju "Black Bloc". Drže da im policija nije smjela dopustiti da uđu u Rim, slobodno se kreću i infiltriraju se u prosvjede.

Članovi "Black Bloca" prosvjedničkoj su se koloni priključili već maskirani, s kapuljačama ili kacigama na glavi, i naoružani palicama i cijevima.

Massimo Donadi, zastupnik iz oporbene stranke Italije vrijednosti, pozvao je ministra unutrašnjih poslova da parlamentu objasni zašto se situacija otela nadzoru i zašto nisu poduzete preventivne mjere.

"Ti profesionalni nasilnici... Nisu pali s Marsa", rekao je Donadi. "Tražimo da nam ministar unutrašnjih poslova objasni kako se to dogodilo".

Mnogi se Talijani pitaju i kako to da je policija uspjela uhititi samo 12 nasilnika, a stotine su je gađale kamenjem, bocama i aparatima za gašenje požara.

U nedjelju se mala skupina mirnih prosvjednika vratila na trg ispred crkve u blizini mjesta najgorih subotnjih nereda i nastavila prosvjed. "Mi smo pravi ogorčeni", rekao je jedan prosvjednik. "Oni su nam ukrali prosvjed".

16.10.2011. 18:18:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh