« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
OŽIVITE STARO

U 8 koraka do shabby chic namještaja

Želite li interijer oplemeniti nečime što odiše vašom kreativnošću shabby chic dizajn je najbolji izbor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (ShabbyChic.com)
Više o

uređenje interijera

,

shabby chic

,

namještaj

,

stari namještaj

,

restauracija

Shabby chic je način "restauriranja" namještaja koji je u posljednje vrijeme vrlo popularan iz više razloga. Naime, ne morate biti stručnjak i restaurator kako bi vaša stara vitrina zasjala novim sjajem, a nisu vam potrebna ni značajna financijska sredstva.

Dom vam može izgledati luksuzno i glamurozno za vrlo malo novca, malo vremena i puno ljubavi i kreativnosti. Tehnika se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka, a najbolje od svega je da gotovo ne možete pogriješiti.

Namještaj se se može oštetiti, boja se ne može krivo nanijeti, a ako niste zadovoljni rezultatom namještaj uvijek možete ponovno prebojati.

Također, shabby chic namještaj uklapa se u mnoge različite stilove, od starinskog do modernog ili high-tech interijera.

Slijedi nekoliko osnovnih koraka kako starom namještaju shabby chic metodom vratiti život.

1. Potraga za namještajem
Pronađite komad namještaja od punog drveta kojeg želite obraditi. Nemojte ništa kupovati nego prvo pogledajte što vi, vaši prijatelji ili članovi obitelji "čuvaju" na tavanu ili u podrumu.

2. Brainstorming
Prosurfajte internetom i oboružajte se idejama.

3. Poludite
Ako vam namještaj ne odiše zubom vremena, iskoristite ga kako bi na njemu izbacili svakodnevne frustracije. Opremite se alatom kojeg inače ne puštate u blizinu namještaja poput čekića, lanaca i sl. Istucite drvo da zadobije udubine i neravnine i jednostavno si dajte oduška.

4. Čišćenje
Finim brusnim papirom izmatirajte namještaj kako bi uklonili sav sjaj. To je potrebno zbog boljeg prianjanja sljedećeg premaza boje te kako bi bili sigurni da ste uklonili sve nečistoće. Nakon matiranja vlažnom krpicom prijeđite komad kako bi uklonili prašinu.

5. Prvi sloj
Premažite komad osnovnom, donjom bojom za koju želite da proviruje. Najčešće je to tamnija nijansa od one koja će na kraju prevladati. Pustite da se boja dobro osuši što može potrajati i do 24 sata. Preporučuje se korištenje akrilnih boja na bazi vode jer se brže suše, lakše ispiru s pribora i dobro slažu s drugim tehnikama.

6. Vosak
Namještaj sada premažite voskom, po mogućnosti pčelinjim, ali poslužit će i pastelne bojice. Posebnu pozornost posvetite rubovima i dijelovima oko ručki i radne plohe.

7. Drugi sloj
Nanesite novi sloj boje druge nijanse i pustite da se osuši. Gornji sloj obično je svjetliji od donjeg. Boju nanosite kistom pri čemu nije važno ostavlja li kist tragove ili ne.

8. Završna faza
Brusnim papirom odstranite dio gornjeg sloja boje. Po želji možete na nekim mjestima lagano skinuti boju ili prelazeći više puta po istom mjestu stvoriti jači shabby efekt.

Više pročitajte u online izdanju časopisa DomeSlatkiDome

18.03.2010. 13:24:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  namještaj po mjeri
  29.12.2011. 15:04
  Dobri savjeti za laike.
 2. avatar
  Iris
  22.06.2012. 13:45
  Jako koristan post. Već duže vreme sam opsednuta shabby DIY nameštajem i nameravam da ovog leta restauriram 2 komode prvi put. Ovaj blog definitivno ubacujem u omiljene. Ima toliko dobrih ideja i saveta. Svala čast, želja mi je da i ja jednog dana doguram do tog nivoa, jer me ovakva reciklaža strašno interesuje.

  Veliki pozdrav,

  Iris
 3. avatar
  nena
  17.09.2012. 11:34
  prodajem komodu i dva stola shabby puno drvo vrlo povoljno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh