« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
CYBER WARRIORS

Twitterom i Facebookom protiv terorizma

Američka vlada uvodi nove sustave za upozoravanje na opasnost od terorističkog napada

Novi načini borbe protiv terorizma
Novi načini borbe protiv terorizma (Facebook)
Više o

terorizam

,

Facebook

,

Twitter

Jedna nadstranačka skupina razvila je novi sustav nazvan National Terrosism Advisory System (NTAS). On je iskušavan već više mjeseci. Po njemu bi Ustanova za domovinsku zaštitu upozoravala stanovništvo ako postoji konkretna opasnost. Upozorenje bi sadržavalo konkretne podatke, primjerice na kojem području se očekuje napad i kojim sredstvom.

 „Neka upozorenja će biti ograničena samo na neko područje, druga će biti upućena samo određenim strukama, primjerice hotelima, motelima ili trgovinskim centrima", pojasnila je ministrica domovinske zaštite Janet Napolitano prilikom predstavljanja novog sustava na njujorškom glavnom kolodvoru Grand Central Station. Uz upozorenje će ići i određeni zemljovidi ili grafike.

Upozorenja koja ništa ne vrijede

Od 2002. je opasnost označavana određenom bojom: „zeleno" je značilo malen rizik, „crveno" jako veliki rizik. Problem je, međutim, što je od 2006. opasnost na zračnim lukama stalno bila „narančasta" - dakle, veliki rizik, a u ostatku zemlje „žuta", što znači ozbiljan rizik. Vrijednost takvih upozorenja bila je jednaka nuli.

Ubuduće bi upozorenja trebala sadržavati ne samo informacije gdje je bi se mogao dogoditi neki teroristički napad i kojim sredstvom, nego i što građani mogu učiniti da izbjegnu opasnost ili da pomognu u otkrivanju terorista, primjerice slanjem fotografija koje su u određeno vrijeme napravljene na nekom mjestu. Postojat će dvije vrste upozorenja: „neposredno predstojeći napad", kad vlasti imaju konkretne podatke o mjestu i vremenu napada i „povećana opasnost" kad nema konkretnih podataka.

Koristiti sva moderna sredstva

Novost je da će i trajanje upozorenja biti ograničeno. Ako se ono ne obnovi, njegova vrijednost prestaje u navedenom trenutku. Uz televiziju i radio za slanje upozorenja vlasti će koristiti i socijalne mreže: tko želi može dobiti upozorenje e-mailom, preko Facebooka ili Twittera. Upozorenja će biti slana i preko RSS-Feeda i moći će se pročitati na blogu ustanova.

Upozorenja će se odnositi samo na teritorij SAD-a. Za inozemstvo će se i dalje izdavati upozorenja da se u neku zemlju ili regiju ne putuje. Naravno da neće sve informacije tajnih službi biti proslijeđene stanovništvu. Policija, zračne luke i željeznica će dobivati konkretnije informacije nego javnost. Predstavljajući program ministrica Napolitano je naglasila da trenutno nema informacija o postojanju opasnosti od terorističkog napada.

 

Piše: Christina Bergman/Deutsche Welle
27.04.2011. 09:07:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh