« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NE DAMO TVORNICU

Tvornica uzvraća udarac

Točno u podne održana je tiskovna konferencija na kojoj su mnogi glazbenici i ljudi iz Tvornice dokazivali da je Veliki pogon nezakonito zatvoren

Bolje zvuk nego muk
Bolje zvuk nego muk (Tvornica kulture)
Više o

Tvornica kulture

,

zatvorena Tvornica

Iako je veliki pogon Tvornice kulture službeno zatvoren radom inspekcije, u njemu je danas, točno u podne počela konferencija za novinare u kojoj su se tvorničari i prijatelji izjasnili o trenutačnoj situaciji koja je zajahala za vrat ovom velikom katapultu kulture u regiji. Lijepo je bilo, barem na kratko ponovo vidjeti punu dvoranu u kojoj su se umjesto preglasnih izvođača nalazili novinari, glazbenici (bili su tihi), prijatelji i slučajni prolaznici. Svi su došli s jednim razlogom, saznati što se događa i kome smeta kultura? Susjedima? Inspekciji ili nekom trećem?

Tko, što, kad, gdje i s kim u Tvornici kulture?

- Nakon 12 godina poslovanja, u travnju 2011. godine nova uprava je preuzela Tvornici kulture. Započelo je potpuno preuređenje ruševnog zdanja, oplemenjivanje novog prostora najmodernijom opremom i rasvjetom, sagrađeni su novi dodatni zidovi za izolaciju buke, dodatna izolacijska ulazna vrata. Misija Tvornice kulture bila je postati regionalni Centar urbane kulture u svim njenim inačicama: Glazba, kazalište, film, književnost...

- Umjetnički voditelj postaje Mate Škugor, dokazan u svom kulturnom djelovanju kroz programe i festivale: Žedno uho, N.O. Jazz. Terraneo.

- Kada se činilo da misija u potpunosti uspijeva (preko 150 glazbenih, kazališnih i književnih događaja od mjeseca rujna do danas, već dogovoreni svakodnevni koncerti do kraja lipnja ove godine), nastaje potpuna agonija u poslovanju izazvana birokratskim tumačenjima Zakona o zaštiti od buke. Prvo klub gubi minimalno tehničke uvjete za rad nakon uvođenja nove modernije opreme (svaka nova oprema zahtijeva nova mjerenja, bez obzira što je snaga opreme ista, a promijenjena je samo kvaliteta), a zatim se odbacuje nekoliko mjerenja ovlaštenih i licenciranih mjeritelja od strane Sanitarne inspekcije zbog raznih razloga: mjereno je na pretihom koncertu (China Women), zatim na bučnom koncertu treba napraviti još dodatna mjerenja jer neki stanari koji tuže Tvornicu ne dozvoljavaju mjerenja u svojim stanovima, nova i nova mjerenja izolacija zidova...

- Klub je do sada imao ukupno 5 mjerenja buke koja su pokazala pozitivne rezultate u okvirima Zakona u korist Tvornice. Nadležne inspekcije odbacuju najnovije izvještaje jer buka nije mjerena u stanovima stanara koji imaju oritužbe, a u isto vrijeme isti stanari ne dozoljavaju mjerenje u svojim stanovima.

- Finale svega je konačno zatvaranje Velikog pogona Tvornice kulture iako su i zadnji rezultati mjerenja pozitivni za Tvornicu i Tvornica očekuje pozitivno rješenje za rad jer je predana sva dokumentacija o ispravnim mjerenjima.

- Kako bi pokazale iskrene namjere, Tvornica kulture je još jednom spremna ponoviti mjerenja u stanovima susjeda koji imaju pritužbe. Početkom sutrašnjeg dana, Tvornica kulture će naručiti ponovna mjerenja buke ovlaštenih mjeritelja.

Tema PRESS konferencije su bile i neke nelogičnosti djela zakona o zaštiti buke, te su se na to posebno osvrnuli HGU, uduga promotora HR, predstavnici glazbenika HR, koji će u skorije vrijeme predstaviti svoje prijedloge o izmjeni Zakona o zaštiti buke nadležnom Ministarstvu po uzoru na neke zakone u Evropskoj Uniji (Švicarska).

O podršci nastavku rada Tvornice kulture i nelogičnosti o Zakonu o zaštiti buke na PRESS konferenciji su govorili:

Mate Škugor - umjetnički direktor Tvornice kulture (Žedno uho, N.O. Jazz. Terraneo...)
Dražen Goreta - direktor marketinga Tvornice kulture
Zoran Marić - predsjednik udruge promotora PROMO ( Inmusic Festival, Rokaj Fest, Terraneo...)
Zvonimir Bučević - Hrvatska glazbena unija 
Didi - manager grupe Overflow, i The Bambi Molesters - najbolji izvozni glazbeni brend
Mile Kekin - Hladno pivo
Lidija Samardžija - manager Gibbonija i Damira Urbana

Uz veliki broj prisutnih glazbenika dobili smo i mnoga pisma podrške raznih izvođača i kulturnih radnika od kojih su mnogi radili i nastupali u Tvornici kulture. Pisma je na PRESS konferenciji nazočnima čitala Ida Prester, koordinatorica konferencije.

21.02.2012. 17:54:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh