« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
SUD PRAVDE

Tužbe za genocid odbačene, srpska jednoglasno, hrvatska preglasavanjem

Međunarodni sud pravde odbacio je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid glasanjem 15 protiv 2, dok je srpska tužba protiv Hrvatske odbačena jednoglasno

Međunarodni sud pravde odbacio je obje tužbe
Međunarodni sud pravde odbacio je obje tužbe (Arhiva)
Više o

Međunarodni sud pravde

,

tužba za genocid

,

odbačene tužbe

Međunarodni sud pravde je odbacio obje optužbe za genocid koje su međusobno podnijele Hrvatska i Srbija. Hrvatska tužba odbačena je s 15 glasova 2, dok je srpska tužba odbačena jednoglasno.

Na samom početku sud je presudio da je nadležan za zbivanja nakon 27. 4. 1992. godine, nakon priznanja Srbije, a sve prije toga događalo se u Jugoslaviji pa hrvatska tužba nije utemeljena.

Sve u svemu, možemo se tješiti da su dva suca smatrala da je Srbija kriva za genocid, a niti jedan nije našao hrvatsku odgovornost za genocid. Usput možemo zahvaliti i odvjetničkom timu generala Gotovine koji je u Haagu srušio optužnicu protiv njega, jer su mnoge od tih stvari bile i u tužbi Srbije za genocid.

No, kako je u uvodu sudac dobrih pet minuta nabrajao traljave dokaze hrvatske strane koje nisu uzeli u razmatranje zbog nepotpunosti, možda je krajnji ishod mogao biti i povoljniji za nas.

03.02.2015. 12:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh