« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
WOW!

Velika Britanija dozvolila oplodnju "troje roditelja"

Velika Britanija u utorak je postala prva država koja dopušta tehniku "troje roditelja" kod in-vitro oplodnje

Čudnovata mješavina je dozvoljena
Čudnovata mješavina je dozvoljena (Wikipedia)
Više o

in vitro oplodnja

,

mitohondrijska DNK

,

tehnika "troje roditelja"

,

dizajnirana djeca

Tehnika "troje roditelja" kod in-vitro oplodnje za koju liječnici kažu da će spriječiti neke nasljedne neizlječive bolesti, a kritičari da će dovesti do stvaranja dizajnirane djece od utorka je dozvoljena u Velikoj Britaniji.

Tretman se zove in vitro oplodnja "troje roditelja", jer će novorođenčad iz genetski modificiranih zametaka imati DNK majke, oca i darivateljice. Zamišljena je kao pomoć obiteljima s mitohondrijskim bolestima, neizlječivim oboljenjima koja se prenose po majčinoj strani i koja pogađaju oko 6500 djece u svijetu.

Nakon vrlo emotivne jednoipolsatne rasprave koju su neki zastupnici ocijenili prekratkom za tako važno pitanje, donji dom britanskog parlamenta je s 382 glasa "za" i 128 "protiv" odobrio korištenje tehnike nazvane mitohondrijsko darivanje. Time je Velika Britanija postala prva zemlja u svijetu koja je rabi, ali postoji golem otpor nekih vjerskih skupina i drugih kritičara.

Postupak obuhvaća intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonili mitohondriji, koji djeluju poput sićušnih baterija koje proizvode energiju unutar stanica i koji, ako imaju grešku, mogu uzrokovati nasljedne bolesti poput smrtonosnih srčanih bolesti, bolesti jetre, poremećaje mozga, sljepilo i mišićnu distrofiju.

Mitohondrijski DNK različit je od DNK iz stanične jezgre i ne utječe na osobine čovjeka kao što su boja kose ili očiju, fizički izgled ili karakterna osobnost.

No, kritičari tvrde da će ta tehnika dovesti do genetski modificirane "dizajnirane djece", a parlamentarna zastupnica konzervativne stranke Fiona Bruce ustvrdila je da će to "pustiti duha iz boce".

04.02.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh