« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SAMO DIPLOMACIJA

Turska protiv sankcija Iranu

Turski premijer Tayyip Erdogan rekao je da nije za uvođenje gospodarskih sankcija Iranu kako bi pokazao da nema skriveni program za proizvodnju nuklearnog oružja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Turska

,

Iran

,

sankcije

Erdogan je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je u posjetu Turskoj razgovarao o različitim pristupima i međunarodnom nastojanju da se obuzdaju iranske nuklearne ambicije, ali jasno je rekao da Turska nije sklona poduprijeti upotrebu sankcija, javlja Reuters.

"Držimo da sankcije nisu zdrav pristup i... da je najbolji put diplomacija", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel.

Turska je nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Erdogan kaže da još nije donijela čvrstu odluku o tome kako će glasovati kad se bude odlučivalo o sankcijama koje podupiru Sjedinjene Države.

Njemačka kancelarka Merkel naglasila je da bi Turska morala otvoriti svoje luke brodovima i avionima s Cipra koji je član Europske unije. Turska je pristupne pregovore počela 2005., ali neka su područja pregovaranja zamrznuta jer Turska ne pušta ciparske zrakoplove i brodove u svoje zračne i morske luke, javlja Associated Press.

Merkel nije ponovila svoj davni prijedlog da Turska dobije "privilegirano partnerstvo" koje ipak nije članstvo. Naglasila je da Njemačka ne odustaje od postojećih sporazuma o turskome članstvu u EU-u i da "pregovore o članstvu nastavljamo". (hina/metro-portal)

29.03.2010. 20:03:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh