« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
OPASNO

Turska privremeno suspendira Konvenciju o ljudskim pravima

Zamjenik premijera Numan Kurtulmus objavio da će privremeno biti stavljena izvan snage Europska konvencija o ljudskim pravima

Turska je postala vrlo nesigurno mjesto
Turska je postala vrlo nesigurno mjesto (Shutterstock)
Više o

Turska

,

ljudska prava

,

izvanredno stanje

Izvanredno stanje u Turskoj uvedeno je s ciljem da se izbjegne mogući drugi vojni udar, kazao je u četvrtak turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag. Govoreći u turskom parlamentu Bozdag je kazao da građani neće osjetiti nikakvu promjenu u svojim životima tijekom izvanrednog stanja te da to neće imati negativan utjecaj na gospodarstvo i investicije.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu navečer uvođenje izvanrednog stanja navodeći da će to omogućiti vlastima da djeluju brže i efikasnije u dovođenju pred lice pravde one koji su odgovorni za pokušaj udara prošlog petka navečer.

U međuvremenu je iz raznih sektora došlo do otpuštanja i uhićenja velikog broja ljudi, spominje se broj od 50.000, a riječ je prije svega o vojsci, pravosuđu, obrazovanju i medijima, gdje su se mnogi našli bez licenci za rad.

Zapadne zemlje izrazile su opravdano strahovanje da je pokušaj puča zapravo poslužio turskom predsjedniku za sustavno 'čišćenje' nepoćudnih, posebice u svjetlu činjenice da on već duže vrijeme ima namjeru provesti promjene ustava i utvrditi svoju vladavinu uvođenjem predsjedničkog sustava.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus u međuvremenu je izjavio da će Turska zbog uvođenje izvanrednog stanja derogirati odnosno staviti izvan snage Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Turska će suspendirati Europsku konvenciju o ljudskim pravima u mjeri koja ne ugrožava njene međunarodne obveze, kao što je Francuska napravila s člankom 15 Konvencije" nakon atentata u studenome prošle godine, kazao je Kurtulmus, a prenijela novinska agencija Anadolija.

Ovo stavljanje izvan snage štiti Tursku od mogućih osuda za kršenje Konvencije u vrijeme dok provodi široko 'čišćenje' u svim sferama društva nakon pokušaja udara, navodi agencija France Presse.

Kurtulmus je za tursku tv postaju NTV rekao da bi izvanredno stanje u Turskoj moglo biti ukinuto i ranije, za jedan ili jedan i pol mjesec dana. Po njegovim riječima, strukturalne i individualne pogreške u obavještajnim službama dogodile su se tijekom pokušaja udara. Također je rekao kako se radi na restrukturiranju vojske.  

22.07.2016. 13:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh