« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PREDSJEDNIŠTVO EU:

Turska pripada Europi

Španjolski ministar vanjskih poslova Moratinos je istaknuo da je bolje imati Tursku unutra nego je ostaviti vani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

EU

,

Turska

,

Miguel Angel Moratinos

Predsjedateljica Europske unije Španjolska smatra da Turska pripada Uniji, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Moratinos je rekao da pregovori o primanju kandidata Turske u EU mogu biti uspješno završeni ako Ankara ispuni kopenhaške kriterije, koji pokrivaju pordručja kao što su demokracija, ljudska prava i pravna država, i koji su uvjet za članstvo.

"To bi Europi donijelo više prednosti nego smetnji. Iako postoje razlike u mišljenjima između zemalja članica EU-a glede turskog članstva svi su se složili pričekati i pratiti pregovore", rekao je Moratinos za njemački Welt am Sonntag.

Španjolska koja predsjeda Unijom do kraja lipnja nada se otvoriti pregovore s Turskom u četiri nova poglavlja i vidjeti napredak u sporu između Turske i Cipre koji blokira tursku kandidaturu.

"Turska je dio obitelji europskih naroda. Bolje je imati Tursku unutra nego ostaviti je vani", rekao je Moratinos.

On je dodao da EU Tursku smatra partnerom od velike strateške važnosti, spomenuvši posebice njenu diplomatsku mrežu na Bliskom istoku i središnjoj Aziji. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 06:59:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh