« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
DIPLOMATSKI POTEZ

Tunis povlači veleposlanika i prekida sve veze s Damaskom

Odluka Tunisa ima posebnu moralnu težinu jer je ta sjevernoafrička zemlja počela revoluciju Arapskog proljeća i prva svrgnula dugogodišnju autokratsku vlast

Fotografija vijesti
Više o

Tunis

,

Arapska liga

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

Arapsko proljeće

Tunis je počeo postupak za protjerivanje veleposlanika i povlačenje priznanja režima predsjednika Bašara al-Asada, objavio je Tunis u subotu kao prva zemlja koja slijedi naputak Arapske lige pošto su snage sirijske vlade ubile više od 200 prosvjednika, javlja Hina.

Čim je odluka objavljena osoblje u sirijskom veleposlanstvu u glavnome gradu Tunisa spustilo je svoju nacionalnu zastavu, što je pozdravilo 200-tinjak prosvjednika okupljenih pred zgradom.

Odluka Tunisa ima posebnu moralnu težinu jer je ta sjevernoafrička zemlja počela revoluciju Arapskog proljeća i prva svrgnula dugogodišnju autokratsku vlast.

Na prekid veza sa Sirijom i protjerivanje veleposlanika pozvao je Odbor Arapskog parlamenta iz država članica Arapske lige nakon bombardiranja u gradu Homsu s više od 200 žrtava noću na subotu.

"Ova tragedija neće biti riješena sve dok ne padne režim Bašara al-Asada", priopćilo je tunisko predsjedništvo.

Libija, koja je lani također srušila svog dugogodišnjeg autokratskog vladara Moamera Gadafija, prekinula je veze sa Sirijom još u listopadu kada je priznala Sirijsko nacionalno vijeće kao legitimnu vlast.

U drugoj sjevernoafričkoj državi Maroku još ne planiraju povući priznanje.

"To zasad ne planiramo", rekao je ministar vanjskih poslova Sad Edin Al-Otmani za Reuters i dodao da Rabat "vrlo pozorno prati stanje. Djelovat ćemo u skladu s razvojem događaja".

04.02.2012. 19:51:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh