Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2012. 19:51:33
DIPLOMATSKI POTEZ

Tunis povlači veleposlanika i prekida sve veze s Damaskom

Odluka Tunisa ima posebnu moralnu težinu jer je ta sjevernoafrička zemlja počela revoluciju Arapskog proljeća i prva svrgnula dugogodišnju autokratsku vlast

Fotografija vijesti

Tunis je počeo postupak za protjerivanje veleposlanika i povlačenje priznanja režima predsjednika Bašara al-Asada, objavio je Tunis u subotu kao prva zemlja koja slijedi naputak Arapske lige pošto su snage sirijske vlade ubile više od 200 prosvjednika, javlja Hina.

Čim je odluka objavljena osoblje u sirijskom veleposlanstvu u glavnome gradu Tunisa spustilo je svoju nacionalnu zastavu, što je pozdravilo 200-tinjak prosvjednika okupljenih pred zgradom.

Odluka Tunisa ima posebnu moralnu težinu jer je ta sjevernoafrička zemlja počela revoluciju Arapskog proljeća i prva svrgnula dugogodišnju autokratsku vlast.

Na prekid veza sa Sirijom i protjerivanje veleposlanika pozvao je Odbor Arapskog parlamenta iz država članica Arapske lige nakon bombardiranja u gradu Homsu s više od 200 žrtava noću na subotu.

"Ova tragedija neće biti riješena sve dok ne padne režim Bašara al-Asada", priopćilo je tunisko predsjedništvo.

Libija, koja je lani također srušila svog dugogodišnjeg autokratskog vladara Moamera Gadafija, prekinula je veze sa Sirijom još u listopadu kada je priznala Sirijsko nacionalno vijeće kao legitimnu vlast.

U drugoj sjevernoafričkoj državi Maroku još ne planiraju povući priznanje.

"To zasad ne planiramo", rekao je ministar vanjskih poslova Sad Edin Al-Otmani za Reuters i dodao da Rabat "vrlo pozorno prati stanje. Djelovat ćemo u skladu s razvojem događaja".

04.02.2012. 19:51:33
http://metro-portal.hr/tunis-povlaci-veleposlanika-i-prekida-sve-veze-s-damaskom/67916/