« Svijet
objavljeno prije 10 godina
MEGAPROJEKTI

Tunel između SAD i Rusije sve izgledniji

Stotinu godina star plan ruskog cara Nikolaja II sad ima i ozbiljnu financijsku podlogu i odličnu persperktivu zarade

Tunel bi zarađivao oko 7 milijardi dolara godišnje
Tunel bi zarađivao oko 7 milijardi dolara godišnje (Wikipedia)
Više o

kamčatka

,

tunel Aljaska

Vlakom bi se jednoga dana moglo putovati više od 8000 kilometara od New Yorka do Londona, nakon što su visoki ruski dužnosnici navodno poduprli plan za izgradnju 105 kilometara dugog podmorskog tunela između Sjeverne Amerike i Azije, izvjestio je u subotu londonski Times, a prenosi Hina.

Times navodi da su zamisao o 60 milijarda dolara vrijednom tunelu ispod Beringova tjesnaca ovoga tjedna podržali neki od visokih dužnosnika predsjednika Dmitrija Medvedeva.

List ideju opisuje kao "najveći željeznički projekt svih vremena".

Tunel bi prolazio ispod otoka Velike i Male Diomede ili Ratmanova na ruskom, odnosno Imaqliq na jeziku starosjedilaca Inuita, koji se nalaze na sredini Beringova tjesnaca.

Times navodi da je jedan od visokih ruskih dužnosnika koji podupiru plan, Aleksandr Levinthal, zamjenik saveznog predstavnika za ruski Daleki istok.

Ideja datira prije više od jednog stoljeća, kada je posljednji ruski car Nikolaj II, dva puta odobrio planove za sličan tunel, no onda su se ispriječili Prvi svjetski rat i ruska revolucija.

Britanski list navodi kako pristaše te ideje vjeruju da će to biti jeftiniji, brži i sigurniji način za prijevoz robe diljem svijeta od kontejnerskih brodova. Procjenjuje se da bi taj tunel mogao preuzeti oko 3 posto globalnog tereta i zarađivati oko 7 milijardi dolara godišnje.

Levinthal i nekoliko drugih moskovskih dužnosnika sudjelovali su na konferenciji u Yakutsku, na kojoj se razgovaralo o tome kako poboljšati infrastrukturu u regiji, piše Times.

Trenutačno se gradi 800 km duga željeznička pruga koja povezuje Yakutsk s Transsibirskom željeznicom, a Rusija planira graditi nove pruge kako bi željeznicom povezala područja s rudnim bogatstvima.

Ideja o tunelu koji bi Rusiju spojio s Aljaskom razmatrana je i 2007. godine na konferenciji u Moskvi nazvanoj "Megaprojekti ruskog Istoka".

 

21.08.2011. 08:17:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh