« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
uporni slovenac

Tuerk i dalje po svom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Danilo Tuerk

,

blokada pregovora s EU

,

slovenija blokada pregovora

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u nedjelju da plan po kojemu će Hrvatska ove godine završiti tehničke pregovore o uključivanju u Europsku uniju "treba uzimati s rezervom" i da on smatra kako prve mjesece ove godine Hrvatska među ostalim treba iskoristiti za postizanje dogovora o granici sa Slovenijom.

"Vremenski okvir o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom u ovoj godini treba uzimati s rezervom. To će ovisiti o ispunjavanju uvjeta", izjavio je Tuerk u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, izražavajući potporu premijeru Borutu Pahoru, čija je vlada uložila veto na otvaranje i zatvaranje dijela pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom zbog navoda da pristupna dokumentacija posredno "prejudicira granicu" sa Slovenijom.

Tuerk je za POP-TV podržao Pahorovu "odlučnost" da blokira nastavak procesa uključivanja Hrvatske u EU ako se ne riješi granični prijepor sa Slovenijom.

"Sada je potrebno određeno vrijeme da se promisli o svim aspektima hrvatskog uključivanja u EU, pa i o tom bilateralnom pitanju sa Slovenijom", izjavio je Tuerk u razgovoru.

Na pitanje smatra li da Hrvatska ne može ući u Europsku uniju dok Slovenija ne dobije slobodan izlaz na otvoreno more, Tuerk je izjavio da smatra kako je to pitanje "rješivo" i prije nego što Hrvatska uđe u EU i da bi zato i sadašnji trenutak da se to konačno riješi "mogao biti pravi".

Tuerk je rekao da je u rješenju otvorenih pitanja s Hrvatskom potreban nov i "svjež" pristup koji se mora temeljiti na odricanju od jednostranih koraka na granici, međusobnom poštovanju i međusobnoj koristi obiju država.

"Ako se osiguraju odnosi na tim načelima, onda će i konkretni pristup rješenju biti lakše naći", rekao je Tuerk, dodajući da se stvari između Slovenije i Hrvatske neće pomaknuti prema naprijed ako Hrvatska bude ustrajala na sadašnjem stajalištu oko pitanja "prejudiciranja" granice. (hina/metro-portal)

04.01.2009. 22:47:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ravaneli001
    21.04.2009. 22:05
    ništa pametno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh