« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Francuzi razvalili pirate

Francuska fregata spriječila otmicu hrvatskog tankera Donat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Paun Paunović/CROPIX)
Više o

Somalija pirati

,

somalski pirati

,

tanker Donat

Francuski vojni brod spriječio je u nedjelju u Adenskom zaljevu napad somalijskih pirata na hrvatski tanker Donat, objavila je Elizejska palača, dodajući da je spriječen i napad na jedan panamski teretni brod, te da je uhićeno 19 Somalijaca.

Ured francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja priopćio je da je fregata francuske mornarice Jean de Vienne izvela "odlučnu akciju" suprotstavljajući se dvama novim piratskim napadima.

Somalijski pirati pokušali su oteti hrvatski tanker Donat i panamski teretni brod Vulturnus, a u akciji je uhićeno devetnaest pirata, potvrdilo je u Parizu francusko ministarstvo obrane.

"Uhićeno je devetnaest somalijskih pirata koji su se pokušali dočepati dvaju teretnjaka. Pirati su posjedovali oružje, streljivo i drugu opremu. Bit će predani somalijskim vlastima", naveo je Ureda francuskog predsjednika.

Prema podacima ministarstva obrane zaplijenjene su jurišne puške, dvije raketne rampe, dvije rakete i više od 1000 litara goriva.

Francuska fregata je prije tri dana spriječila sličan napad u Adenskom zaljevu na jedan drugi panamski teretni brod.

Ured je priopćio da je Sarkozy uputio je čestitke posadi fregate Jean de Vienne.

"Izrazio je i zadovoljstvo prvim opipljivim uspjehom zabilježenim u borbi protiv piratstva i poželio jačanje međunarodne suradnje radi istrebljenja te pošasti u Adenskom zaljevu i na somalijskoj obali", dodaje se u priopćenju.

Tanker Donat je nosivosti 166 tisuća tona, dugačak je 281 metar, a na njemu plovi 26 članova posade. Donat plovi pod hrvatskom zastavom i u vlasništvu je zadarske Tankerske plovidbe. (hina/metro-portal)

04.01.2009. 23:11:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh