« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
KOMENTARI

Trumpova strategija spaljene zemlje i posljedice za Berlin

Što se više približava dan izbora to su izjave i ton kampanje histeričniji. To se posebice odnosi na Donalda Trumpa. Njemačka bi se trebala početi pripremati za sve izgledniju pobjednicu, smatra Miodrag Šorić

Što će Trump ostaviti iza sebe
Što će Trump ostaviti iza sebe (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

Njemačka

Hillary Clinton vodi u svim ispitivanjima javnog mnijenja pa i u onima provedenim u saveznim zemljama u kojima je utrka još neizvjesna. Već sada republikanski kandidat priprema objašnjenje za svoj loš rezultat: On govori o "zavjeri" establišmenta - demokrata i republikanaca u podjednakoj mjeri kao i banaka i Hollywooda. To je naravno glupost. Nažalost u to vjeruje mnogo Trumpovih pristalica. Oni sa omalovažavanjem gledaju na Washington. U budućnosti bi se to omalovažavanje čak moglo pretvoriti u prezir.

Jedno je već sad jasno: borba za Bijelu kuću u izbornoj 2016. ostavit će iza sebe mnogo političkih krhotina. Trump je vulgarni jezik etablirao kao društveno prihvatljiv. Za njega su politički protivnici neprijatelji. Prošla su vremena u kojima su se kandidati doduše prepirali oko ispravnog političkog kursa, ali su se u javnosti odnosili jedni prema drugima s poštovanjem. Trump iza sebe ostavlja spaljenu zemlju, ne slučajno, nego namjerno.

Upravljanje zemljom će biti teško

Sve to ostavlja prostora za slutnje u neugodnu budućnost. Za vođenje vanjske i sigurnosne politike američki predsjednik mora imati podršku u svojoj domovini. U slučaju da to nema on je ovisan o jakim partnerima u inozemstvu.Ako se Hillary Clinton useli u Bijelu kuću jedan dio stanovništva joj i dalje neće vjerovati. To slabi njenu buduću poziciju šefice vlade. Kako će ona podijeljeno društvo ponovo međusobno pomiriti? Kako savladati blokadu u Kongresu, dovesti do kompromisa u političkim odlukama? Sve to se čini - u najmanju ruku gledano iz današnjeg ugla - teškim.

Do sada je u Europi prvi izbor bila Velika Britanija. Ipak nakon Brexita i prijetnji Škota da će napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo London je izgubio na težini u vanjskopolitičkom smislu. Slično vrijedi i za Francusku čija gospodarstvo stagnira već godinama. Predsjednica Clinton imat će poteškoća približiti se populistima u srednjoistočnoj Europi poput Viktora Orbána ili Jaroslawa Kaczynskog.  Oni previše podsjećaju na Donalda Trumpa.

Moguća nova osovina Berlin-Washington

Ostaje dakle jedino njemačka kancelarka Merkel s kojom američki tisak neprestano uspoređuje Hillary Clinton. Kolikogod njih dvije bile različite - one imaju i mnogo toga zajedničkog: obje se probijaju kroz svijet politike u kojem dominiraju muškarci, pragmatične su, uvjerene u transatlantske odnose, protestantski marljive, opsjednute detaljima. Obje su svjesne ovih sličnost. Merkel i Clinton se poznaju već dugo.

1989. i 1990. godine je američki predsjednik George Bush senior tadašnjem njemačkom kancelaru Helmuthu Kohlu više puta ponudio partnerstvo u vodstvu Zapada ("partners in leadership"). Kohl je odbacio tu ponudu: on naime nije htio probuditi nepovjerenje kod europskih susjeda. U međuvremenu je prošlo četvrt stoljeća. Njemačka će teško moći dugoročno odbijati svoju odgovornost u vanjskopolitičkim pitanjima sigurnosne politike - nova predsjednica Clinton će se vrlo brzo okrenuti prema Berlinu.

Piše: Miodrag Šorić/DW
19.10.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh