« Zagreb
objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana
TIHA MISA

Trinaesta "Tiha misa" Arijane Lekić

Ove subote 6.1.2024. održat će se trinaesta po redu „TIHA MISA“, skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić - Fridrih, u 8:30 na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu

Sutra je Tiha misa, dođite!
Sutra je Tiha misa, dođite! (Arhiva)
Više o

Tiha misa

,

13. Tiha misa

Nakon godinu dana, ponovno stojimo na Trgu u skupnoj performativnoj akciji "Tiha misa", započetu u 12. mjesecu 2022. godine.  Ove subote održat će se trinaesta po redu „TIHA MISA", skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu u desetak gradova u Hrvatskoj.

Prošle je godine u Hrvatskoj ubijeno 9 žena, 7 žena su ubile njima bliske osobe. Femicide je počinilo 8 muškaraca - jedan je ubio dvije žene. U 3 od 7 slučajeva femicid je počinjen u zajedničkom kućanstvu žrtve i počinitelja. Dva femicida su izvršena u kućanstvu počinitelja, jedan u kućanstvu žrtve u koje je počinitelj provalio i jedan femicid je izvršen u javnom prostoru - trgovini u koju je žrtva utrčala bježeći iz zajedničkog kućanstva od počinitelja.

Femicid ne poznaje niti jedan zakon u regiji, a Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju ubojstava žena. Iako je nakon poraznog izvještaja GREVIO-a o provođenju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj najavljen prijedlog zakonskih izmjena koji ide u smjeru zaštite žena, u iščekivanju potpore prijedlogu pitamo se je li spremna i uspješna implementacija tih promjena poznajući sustav i kapacitete sustava. U deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 1571 kazneno djelo nasilja u obitelji. Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, a čemu svakodnevno svjedočimo, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji. Iako taj podatak ohrabruje jer pokazuje da žene u većem broju prijavljuju nasilje, svjesni smo da je na svaki prijavljeni slučaj postoji bar još toliko neprijavljenih. Žene ne vjeruju sustavu, ne vjeruju državi -  s pravom, jer smo u samo nekoliko proteklih mjeseci svjedočili tome da je nasilje katkad kazneno djelo, katkad prekršaj, katkad nesretan slučaj. Ovisno o tome tko je počinitelj.

Istovremeno, svake se prve subote u mjesecu odigravaju nakaradni skupovi koji kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena. Nakon gotovo godinu dana održavanja Tihe mise duboko smo razočarani nepostojećom političkom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama i činjenice da smo došli do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Sve se odvija pod devizom podrške pojedinih političkih aktera koji ne poduzimaju ništa ni kad ovi skupovi krše Ustav, a i Zakon o komunalnom redu. Ne radi se o skupini muškaraca koji „mirno mole krunicu", radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim „Vitezovima" na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

Danas kad znamo da iza ovih „molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

U toj borbi nažalost nemamo saveznike u političarima i političarkama na kojima leži odgovornost da reagiraju na ovakve društvene anomalije, ali nadamo se da ćemo u izbornoj godini barem čuti isprike ili objašnjenja zašto je to tako već više od godinu dana i je li to Hrvatska kakvu vide i nakon predstojećih izbora.

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i TRINAESTI put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi 'molitve' krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz "molitve" i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su  prepuštene same sebi, nejednake  u svakom pogledu, i u životu i u smrti. 

05.01.2024. 17:00:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh