« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
INDEKS 2

Trinaest osuđenih na bezuvjetne zatvorske kazne

Devet profesora i četvero posrednika s Prometa osuđeno je na zatvorske kazne od šest mjeseci do dvije godine, a 17 je kažnjeno uvjetno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

USKOK

,

korupcija

,

presuda

,

Dragan Badanjak

,

Dražen Kovačević

,

Josip Zavada

,

Mladen Budor

,

Fakultet prometnih znanosti

,

Indeks 2

,

Velimir Kolar

,

Antun Sertić

,

Jerko Radoš

,

Ivan Bošnjak

,

Sanja Marušić

,

Damir Božičević

,

Ante Kujundžić

,

Božidar Boić

,

Stjepan Čleković

Devetero profesora i četvero posrednika u kupoprodaji ispita na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti danas su nepravomoćno osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne zbog korupcije u slučaju Indeks 2. Sedamnaest ostalih optuženih posrednika, studenata i članova njihovih obitelji kažnjeni su uvjetno, a dvoje osumnjičenih je oslobođeno optužbi.

Zbog zloporabe položaja i ovlasti te primanja mita, profesori su osuđeni na najmanje šest mjeseci zatvora, koliko je dobio Velimir Kolar, do najviše dvije godine, na koliko je osuđen Antun Sertić, a svima je dosuđena i petogodišnja zabrana profesorskog rada. Prvooptuženi bivši prodekan fakulteta Dragan Badanjak osuđen je na deset mjeseci zatvora, a toliko su dobili i profesori Jerko Radoš, Dražen Kovačević i Josip Zavada. Profesor Ivan Bošnjak kažnjen je s godinu dana i dva mjeseca zatvora, Sanja Marušić s godinu i pol, a Damir Božičević s godinu i sedam mjeseci.

Od profesora kojima se proteklih gotovo četiri mjeseca sudilo na zagrebačkome Županijskom sudu jedino je profesorica engleskog jezika Marina Manucci oslobođena svih USKOK-ovih optužbi. Osim nje oslobođen je samo još Ante Bilušić.

Glavni posrednik Mladen Budor proglašen je krivim za najviše kaznenih djela, od udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, davanja mita i protuzakonitog posredovanja do poticanja profesora na zloporabu položaja i ovlasti, pa je i najteže kažnjen - s dvije godine i deset mjeseci zatvora, a uz to će mu se oduzeti nezakonito stečenih 124.000 kuna. Isto očekuje četvero profesora i nekolicinu posrednika koji moraju vratiti nepošteno zarađen novac, a riječ je o više od 20.000 eura i 200.000 kuna. Uz to neki će posrednici morati platiti i novčane kazne od 20.000 do 60.000 kuna.

Samo čitanje nepravomoćne presude u slučaju Indeks 2 i njezina obrazloženja trajalo je gotovo tri sata, a sutkinja Koraljka Bumči među ostalim je istaknula kako činjenica da su i roditelji studenata uključeni u podmićivanje profesora dovoljno govori o percepciji javnosti o stanju na Fakultetu prometnih znanosti. USKOK-ova odvjetnica Sani Ljubičić rekla je da će se žaliti na oslobađajući dio presude, a ostalo će razmotriti i zatim odlučiti o mogućoj žalbi.

Uz Budora još su tri posrednika osuđena na bezuvjetne zatvorske kazne. Ante Kujundžić i Božidar Boić dobili su po godinu dana zatvora, a Stjepan Čleković deset mjeseci.

Ostalih 17 optuženih posrednika, studenata i roditelja koji su platili ispite od 200 do 700 eura osuđeni su uvjetno na zatvorske kazne od šest mjeseci do 16 mjeseci, uz rok kušnje od jedne do tri godine. Njih 13 na suđenju je priznalo krivnju i pokajalo se pa je USKOK za njih i tražio uvjetnu kaznu. Među uvjetno osuđenima je i službenica studentske referade Nerina Puškarić, koja osmomjesečnu zatvorsku kaznu neće služiti ako u iduće tri godine ne počini kazneno djelo. Uoči presude USKOK je odustao od kaznenog progona studenta Mislava Koraka jer nije dokazano da je počinio djelo koje mu se stavljalo na teret.

Bivšem prodekanu i glavnom posredniku Budoru to je druga nepravomoćna presuda zbog korupcije. Krajem svibnja u slučaju Indeks 1 zbog primanja mita za nezakonite upise na fakulteta osuđeni su na dvije i pol te godinu i pol bezuvjetnog zatvora. Dva prvostupanjska postupka za korupciju na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti su završena, no na jesen se mogu očekivati i novi jer je USKOK krajem lipnja podnio još tri istražna zahtjeva kojima se za korupciju terete 33 osobe. Na jesen se nastavlja i suđenje u postupku Indeks 3, u kojem je za kupoprodaju ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu optuženo devetero profesora i još 14 osoba.

Izvor: Hina

29.07.2009. 17:02:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh