« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
IVO SE NE VRAĆA?

Andrija Hebrang predsjednički kandidat HDZ-a

'U kampanju krećem sa sloganom 'za europsku i ponosnu Hrvatsku', izjavio je HDZ-ov predsjednički kandidat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Andrija Hebrang

,

predsjednički kandidat

"Imam čast i zadovoljstvo najaviti da će predsjednički kandidat HDZ-a na izborima za predsjednika RH biti Andrija Hebrang", rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

Kosor je podsjetila da je Hebrang početkom srpnja tražio dodatno vrijeme kao bi obavio liječničke preglede i istaknula kako sa zadovoljstvom može reći da su svi nalazi odlični i da je Hebrang prihvatio kandidaturu. Naglasila je i kako je stav stranke o Hebrangovoj kandidaturi bio potpuno jedinstven, demantirajući tako nagađanja medija da je i Nadan Vidošević bio opcija za predsjedničkog kandidata HDZ-a. Predsjednica HDZ-a iskoristila je priliku i pred novinarima izjavila kako je Predsjedništvo stranke odlučilo da se odriče i da će u budžet vratiti 10 posto sredstava koja im po zakonu o financiranju političkih stranaka pripadaju (radi se o 2,5 milijuna kuna).

"U kampanju krećem sa sloganom 'za europsku i ponosnu Hrvatsku'", rekao je Hebrang, naglasivši da će, ukoliko bude izabran, zagovarati načela antifašizma, koji je, kako je naglasio, ugrađen u hrvatski Ustav. Antifašizam je okvir u kojem je Hrvatska nastala i u kojem živi, rekao je Hebrang.

Stranačka tijela još su 1. srpnja podržala prijedlog tadašnjeg šefa stranke Ive Sanadera da Hebrang bude predsjednički kandidat, ali je sam Hebrang tada rekao kako će kandidatura ovisiti o njegovu zdravstvenom stanju. Hebrangu je, naime, sredinom prosinca 2004. izvršen operacijski zahvat na prostati, te je on najavio da će kandidaturu prihvatiti ukoliko lječnički nalazi pokažu da je spreman za kampanju.

Andrija Habreng rođen je 27. siječnja 1946. u Beogradu. Diplomirao je, a zatim magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilišni je profesor i liječnik te autor i koautor šest knjiga. U aktivnoj politici je od 1990. kada je postao član prve hrvatske vlade i ministar zdravstva. Tijekom ratnih godina član je Kriznog stožera i ratne vlade. Dužnost ministra zdravstva obnašao je i od 1994. do 1998., a ministar obrane bio je 1998. Saborski zastupnik bio je u više mandata, a trenutačno je u Saboru predsjednik Kluba HDZ-a. Na Općem saboru stranke, početkom srpnja ove izabran je za potpredsjednika HDZ-a. Autor je brojnih radova s područja medicine, organizirao je 14 stručnih i znanstvenih kongresa, a predavao je i na brojnim stručnim kongresima.

Izvor: Hina

29.07.2009. 15:29:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh