« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
JEDITE!

Tri supernamirnice za prevenciju karcinoma

Ove namirnice pomažu ubijanju stanica raka i sprječavaju daljnji rast postojećih tumora

Oštrik ili zemni badem
Oštrik ili zemni badem (Arhiva)
Više o

karcinom

,

kakao

,

brokula

,

superhrana

,

lješnjak

,

klice

Super namirnice, hrana bogata spojevima koji se smatraju posebno korisnima za naše zdravlje i dobrobiti, može biti snažnija od raka. Liana Werner-Gray za portal MBGfood predlaže uvođenje ovih namirnica u prehranu jer pomažu ubijanju stanica raka i sprječavaju daljnji rast postojećih tumora.

Uz ove tri namirnice, Werner-Gray preporučuje i ove biljke: kurkuma, borovnice, brokula, lan, češnjak i gljive.

Kakao - glavni sastojak čiste čokolade prije nego se pretvori obrađeni kakao prah. Zbog obrade, kakao nema toliko hranjivih tvari kao sirovi kakao prah, a vrlo je bogat hranjivim tvarima i mineralima. Kakao je pun magnezija, minerala koji opušta naše mišiće i ublažava bol u tijelu. Nije ni čudo što žudimo za čokoladom! Kakao sadrži polifenolne spojeve koji su vrlo korisni za naše zdravlje. Znanstvena zajednica je također dokazala da je protuupalan s antitumorskim aktivnostima. Pokazalo se da kakao ima mnogo potencijalnih antitumorskih spojeva zbog visokog brojaantioksidanata (40 puta više od borovnica!). Ima sposobnost smanjivanja upale, smanjuje rizik od pretilosti i poboljšava kardiovaskularnu cirkulaciju.

Klice brokule - nevjerojatno moćna namirica i ubojica raka zbog neobično visoke količine sulforafana. Ovaj spoj također se nalazi u špinatu, brokuli, kelju, cvjetači, kupusu i prokulicama. Dr. Paul Talalay, profesor farmakologije i molekularnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins, koji je 25 godina radio na istraživanju spojeva u povrću, glavni je zagovornik klica brokule. Godine 1992. Talalay i njegov istraživački tim otkrili su da sulforafan ima sposobnost ojačati prirodnu obranu tijela od oksidativnog stresa, upale i oštećenja DNA.

Tiger lješnjak - u našim krajevima poznat i kao oštrik ili zemni badem. Raste na cijelom Sredozemlju, ova biljka je već godinama popularna u svijetu. Ima istu količinu željeza kao i crveno meso, a ova izuzetno je bogata vlaknima.

21.07.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh