« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
SAVJETI

Najbolja vježba koja čuva koljena

Ovov je odlična vježba za odrasle zbog toga što manje opterećuje koljena od trčanja i troši više kalorija, pokazuje nedavno istraživanje

Sjajano za cijelo tijelo
Sjajano za cijelo tijelo (Arhiva)
Više o

vijača

,

vježbanje

Preskakanje vijače ili konopca, vježba koju mnogi nisu probali od djetinjstva, može biti odlična vježba za odrasle zbog toga što manje opterećuje koljena od trčanja i troši više kalorija, pokazuje nedavno istraživanje.

Unatoč mnogim koristima od trčanja u porastu su ozljede povezane s trčanjem i 79 posto trkača požali se na neku ozljedu jednom godišnje, navodi se u radu objavljenom u časopisu Gait & Posture.

Ozljede koljena i donjih ekstremiteta česte su zbog toga što trčanje proizvodi veliki pritisak na tijelo svakim korakom i zbog toga što se kod trkača zbog stresa ponavljaju ozljede na istom mjestu jer se ne ostavi dovoljno vremena za oporavak od prethodne ozljede.

Za potrebe novog istraživanja znanstvenici su usporedili silu koja se stvara u koljenu kod 20 zdravih mladih osoba kada istom brzinom trče ili skaču preko vijače.

U usporedbi s vijačom trčanje je rezultiralo dvostruko većom silom na koljeno odnosno patelu, pokazalo je istraživanje. Trčanje je rezultiralo i gotovo 30 posto većom silom na tibiofemoralni zglob.

Pri skakanju preko konopca ispitanici su pak potrošili 30 posto više kalorija nego trčanjem.

"Svakako, trčanje je integralni dio mnogih atletskih aktivnosti i svjesni smo da bi uključivanje vijače kao standardnog dijela režima tjelovježbe moglo biti nekima odbojno, no vijača se u ovoj studiji pokazala kao alternativna forma kretanja s neistraženim potencijalom", kaže voditeljica studije Jessica McDonnell sa sveučilišta East Carolina u Greenvilleu u Sjevernoj Karolini

Jednostavno rečeno mehanizmi u ta dva oblika vježbanja različiti su i imaju različiti utjecaj na tijelo, dodaje McDonnell.

Ona vjeruje da veća visina skakanja koju postignu ljudi vježbanjem s vijačom može objasniti veći gubitak kalorija nego trčanjem.

Ispitanici obuhvaćeni istraživanjem bili su u dobi od 18 do 30 godina, polovica muškog, polovica ženskog spola.

21.07.2019. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh