« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
FLAVONOIDI

Tri šalice čaja dnevno za zdravo srce

Visoka koncentracija flavonoida u crnom i zelenom čaju štiti krvožilni sustav od bolesti

Zeleni čaj kao izvor zdravlja
Zeleni čaj kao izvor zdravlja (FreeDigitalPhotos)
Više o

crni čaj

,

zeleni čaj

,

flavonoidi

,

listići

,

krvožilni sustav

,

ljekoviti učinci

Ljekovita svojstva zelenog i crnog čaja tema su mnogih članaka, a sad je došla i znanstvena potvrda na skupu kardiologa u Praizu. Anne-Marie Roussel, profesorica biokemije sa Sveučilišta u Grenobleu u svom je predavanju na europskim danima kardiologije preporučila konzumaciju tri šalice crnog ili zelenog čaja dnevno.

Naime, upravo je to minimalna količina koju treba popiti da bi čaj bio učinkovit, jer visoka koncentracija flavonoida u čaju upravo u toj količini najbolje dolazi do izražaja. 

Naravno, poželjno je da čaj radite od listića, a ne s filter vrećicama koje nisu dobar izbor zbog miješanja čajeva u njima.

Uz to, istraživanja su pokazala da čaj smanjuje i razine triglicerida i kolesterola u krvi, prevenira dijabetes i debljinu, no, sve te pozitivne učinke lako je poništiti dodavanjem šećera i mlijeka u čaj, stoga se preporučuje konzumacija čistog čaja, bez dodataka. 

Tri šalice zelenog ili crnog čaja svaki dan imaju zaštitni učinak protiv krvožilnih bolesti zbog visoke koncentracije flavonoida, pokazuje studija predstavljena u petak na kardiološkom skupu u Parizu.

 

"Potrebno je popiti tri šalice dnevno da bi (čaj) bio učinkovit", kazala je Anne-Marie Roussel, profesorica biokemije sa sveučilišta Joseph Fourier u Grenobleu tijekom europskih dana kardiologije koji se u Parizu održavaju do subote.

Po različitim međunarodnim studijama objavljenim tijekom posljednjih godina čaj bi mogao igrati ulogu u prevenciji dijabetesa i debljine ali i omogućiti da se smanji rizik od razvoja različitih krvožilnih problema i bolesti.

Po studijama, čaj bi mogao smanjiti i količinu kolesterola i triglicerida u krvi ali ostaje pitanje dodavanja šećera i mlijeka što bi moglo izbrisati ili znatno smanjiti njegove koristi.

19.01.2013. 09:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh