« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
PRIPAZITE

Pivski trbuh vodi u osteoporozu

Osim što masne naslage na trbuhu uzrokuju srčane bolesti, najnovije je istraživanje pokazalo da vode i u osteoporozu

Ovakvi trbusi vode u bolesti
Ovakvi trbusi vode u bolesti (Shutterstock)
Više o

osteoporoza

,

pivski trbuh

,

muškarci

,

visceralno salo

Pivski trbuh trebao bi biti noćna mora svakog muškarca, jer osim što znatno povećava rizik od srčanih bolesti, jednako takav učinak ima i na kosti uzrokujući osteoporozu.

Osteoporoza je bitno češća kod žena, no muškarci nisu imuni na tu bolest, a oni koji imaju masne naslage oko trbuha izloženi su velikom riziku od lakšeg prijeloma kostiju. 

Problem s osteoporozom je da nema tipičnih simptoma, a tipični prelomi tipa preloma kuka ili kompresivnog prijeloma kralježnice samo su posljedica bolesti, a ne i njezin simptom. 

Znanstvenici na Medicinskom fakultetu Harvarda u svojem su istraživanju obradili pretile muškarce prosječnog indeksa tjelesne mase 36.5 podijelivši ih u dvije grupe. Prva je imala pretežno potkožne masne naslage na cijelom tijelu, dok su u drugoj bili ispitanici kod kojih je prevladavalo visceralno salo, poznato kao pivski trbuh. 

Pokazalo se da osobe s pivskim trbuhom izlučuju manje hormona rasta koji ima veliku ulogu u održavanju zdravlja kostiju, a i visceralno salo uzrokuje razne infekcije koje oslabljuju kosti. 

Pivski trbuh je inače posljedica više različitih faktora, od genetike, sjedelačkog načina života do prehrane pune masnih i prerađenih namirnica.

20.01.2013. 14:44:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh