« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana
SAVJETI

Tri puta dnevno po 10 minuta - mjera za hodanje

Znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka o tome kako omiljena aktivnost djeluje na zdravlje

Koliko nam treba hodanja zapravo?
Koliko nam treba hodanja zapravo? (Pixabay)
Više o

hodanje

,

Tempo

Hodanje je aktivnost koju najčešće ne ubrajamo u vježbanje jer, eto, moramo hodati - no, zapravo to radimo prilično rijetko i u malim količinama. Većinu vremena provodimo sjedeći, što u uredu, što u automobilu ili sredstvu javnog prijevoza, a na kraju doma na kauču...

Sve češće se pojavljuje informacija da bismo trebali hodati 10 tisuća koraka dnevno, pa je medicinski novinar Michael Mosley istraživao navodnu zdravstvenu korist koju bi to trebalo donijeti. 

U istraživanju koje je proveo s profesorom Robom Copelandom sa Sveučilišta "Sheffield Hallam", i koje je zabilježeno u BBC-jevom dokumentarcu "The Truth About Getting Fit", Mosley se najprije pozabavio temom odakle dolazi ova brojka.

Prvi put je upotrebljena tijekom jedne japanske marketinške kampanje pred Olimpijske igre u Tokiju 1964. godine.

Jedna kompanija reklamirala je uređaj Manpo-Kei (mjerač 10.000 koraka), zasnovan na radu akademika Joshira Hatana, kako bi ohrabrila Japance da budu fizički aktivniji. 

Mosley je dalje proučavao bi li nakon 50 godina i dalje trebalo truditi se da dostignemo isti broj, ili se okrenemo alternativi zvanoj "Active 10".

Riječ je o kampanji koju je proveo Institut za javno zdravlje u Engleskoj, a koja se zasniva na 3 desetominutne šetnje tijekom dana.

Znanstvenici tog instituta su tijekom istraživanja podijelili sudionike na dvije grupe.

Jedna je imala cilj da odjednom prijeđe 10.0000 koraka (oko 8 kilometara), dok je druga odlazila u tri šetnje od po 10 minuta.

Ispitanici iz druge grupe su u prosjeku prelazili 2,5 kilometra, što je samo 3.000 koraka.

Rezultati su pokazali da je upravo ova druga vrsta aktivnosti bila korisnija za sudionike od prijeđenih 10.000 koraka.

"Oni su hodali brže od ispitanika iz prve grupe, a upravo je jači intenzitet vježbe doprinio njenoj većoj efikasnosti", navode znanstvenici.

Brzina kojom hodamo tako se pokazala kao važniji faktor od broja pređenih koraka.

Mosley i Copeland također navode da je ispitanicima bilo lakše uklopiti tri ture od po 10 minuta šetnje u svoj dnevni raspored u odnosu na osobe koje su prelazile osam kilometara odjednom

14.10.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh