« Život
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
EHHH...

Tri problema za previše gledanja televizije

Jako velik broj ljudi uživa u gledanju TV-a - no mogu li te navike štetiti našem zdravlju?

Sjašite malo...
Sjašite malo... (Arhiva)
Više o

gledanje televizije

,

televizija

,

bingeanje serija

Streaming usluge su porasle u popularnosti posljednjih godina, ali osobe starije od 65 godina još uvijek preferiraju televizijski sadržaj, jer provode oko trećinu budnosti ispred svojih prijemnika.

Dakako, provođenje vremena uz dobru seriju ili film može biti izvrstan oblik bijega od stvarnosti, sredstvo borbe protiv usamljenosti i za mnoge pristupačan način za zabavu cijele obitelji. No, budući da provođenje sati pred ekranima postaje norma, vrijedi se zapitati o štetnim učincima.

Utjecaj na oči  - možda neće štetiti onoliko koliko su upozoravali naši roditelji, ali cjelodnevno buljenje u ekran sigurno može utjecati na vaše oči. "Prekomjerno gledanje televizije može dovesti do naprezanja očiju, a simptomi toga uključuju poteškoće s koncentracijom, glavobolju, zamagljen ili dvostruki vid i peckanje ili svrbež očiju", kaže privatna liječnica opće prakse i trenerica mentalnog zdravlja dr. Hana Patel. Sindrom suhoće očiju također je povezan s previše vremena provedenog ispred ekrana, stoga je važno raditi redovite pauze. Ako simptomi potraju, obratite se liječniku.

Utjecaj na mozak - "Postoje ograničeni dokazi koji upućuju na to da prekomjerno gledanje televizije ima negativan učinak na zdravlje našeg mozga", kaže dr. Bal Athwal, neurolog u bolnici The Wellington. "Međutim, postoje preliminarne studije koje sugeriraju da gledanje TV-a može smanjiti količinu sive tvari u mozgu", dodaje Athwal, kazavši da je taj proces povezan i s demencijom i drugim degenerativnim bolestima mozga.

Utjecaj na um - psihoterapeut Phil Sharples kaže: "Kada analiziramo utjecaj pretjeranog gledanja televizije na naše mentalno zdravlje, nailazimo na rezultate istraživanja koje je otkrilo korelaciju između pretjerivanja u gledanju televizije i depresije, osjećaja beznadnosti i lošeg raspoloženja. Također se sugerira da oni koji pate od depresije ili anksioznosti imaju veću vjerojatnost da će pretjerati s gledanjem televizije, što ima posredni učinak i na njihovo fizičko zdravlje.

Ukratko - nemojte toliko gledati televiziju, šetajte s u prirodi!

10.09.2022. 20:52:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.09.2022. 21:49
    Um.se raspada
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh