« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
ZAPAMTITE!

Tri dobre strane stresa

Jedan od zapanjujućih, ali istovremeno i korisnih učinaka stresa je poticanje zbližavanje i kvalitetnih međuljuskih odnosa

Samo malo, tek toliko da vas razdrma... :)
Samo malo, tek toliko da vas razdrma... :) (FreeDigitalPhotos)
Više o

stres

,

koristi

,

razina stresa

Stres može imati i dobrih strana, no samo kada ga imamo u malim količinamakažu stručnjaci jer nas čini spremnima za akciju što usporava starenje i bolesti.

To se, naravno, ne odnosi na kronični stres koji nema ama baš niti jednu dobru stranu. Ipak, male količine svakodnevnog stresa ima svojih pogodnosti, piše Time. 

Potiče fleksibilnost i osobni rast - stres u malim dozama nas potiče na rješavanje problema, gradi nam samopouzdanje i daje nam vještine potrebne za budućnost. Stres nas čini i iskusnijima, fleksibilnijima pa time i rastemo. Stres nam pomaže i da se hrabro suočimo sa svojim strahovima i izazovima umjesto da ih izbjegavamo. Kada ste se uspješno suočili sa svojim strahovima, postigli ste vještine zbog kojih će vam suočavanje s takvim situacijama u budućnosti biti znatno lakše. 

Potiče zbližavanje s drugima - jedan od zapanjujućih, no korisnih učinaka stresa je poticanje zbližavanje i kvalitetnih međuljuskih odnosa. Društveni život i kvalitetni odnosi s obitelji i prijateljima ključni su za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ljudi često vole razmijeniti jedni s drugima svoja stresna iskustva što im omogućuje da preispitaju svoje stavove, ponašanja i emocije. Pretrpljena razdoblja stresa osnažuju partnerske i ljubavne veze. Podrška u teškim vremenima je veliki faktor zbližavanja ili kako kaže stara narodna 'na muci se poznaju junaci'. 

Povećava motivaciju - kronični stres potiče nezadovoljstvo i smanjuje motivaciju, no u malim dozama ju može povećati. Na primjer, stres zbog rokova pomaže nam da se fokusiramo na zadatak te da ga odradimo brže i kvalitetnije. Svi smo se suočili s tom situacijom da razvlačimo neki posao danima, no onda se probliži rok i najednom pronađemo motivaciju koja nam je nedostajala. Stres je u takvim situacijama kreativna i pokretačka snaga koja nam treba. 

02.01.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh