« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
svinjska gripa

Trećina Amerikanaca odbija cijepiti svoju djecu protiv H1N1

Roditelji su zabrinuti zbog nuspojava cjepiva i vjeruju da svinjska gripa nije opasnija od obične

(Corbis)
Više o

cijepljenje

,

cijepljenje protiv gripe

,

svinjska gripa

U SAD-u je počela ambiciozna kampanje cijepljenja protiv virusa gripe H1N1, ali trećina roditelja nije spremna dozvoliti cijepljenje svoje djece.

Iako je vlada naručila 225 milijuna doza cjepiva i pokušava educirati stanovništvo o potrebi cijepljenja, roditelji još nisu spremni na taj korak.

Neki roditelji kažu kako su zabrinuti zbog nuspojava kod novog cjepiva, iako u kliničkim ispitivanjima nije zabilježeno ništa ozbiljno, dok ostali ocjenjuju da svinjska nije opasnija za zdravlje od obične gripe.

U anketi AP/GfK 38% roditelja je kazalo kako vjerojatno neće dozvoliti da njihova djeca budu cijepljena u školi.

Protiv uvjerenja da novo cjepivo može biti opasno američke zdravstvene vlasti bore se od početka, a uspostavile su i posebni sustav praćenja nuspojava.

One ističu da je cjepivo protiv svinjske gripe načinjeno na isti način kako se godinama rade cjepiva protiv sezonskih gripa, te također da nikakve nuspojave nisu zabilježene kod kliničkog ispitivanja na dobrovoljcima, uključujući i djecu.

Anketa AP/GfK, provedena od 1. do 5. listopada na nacionalnom uzorku od 1003 odrasle osobe, pokazala je da 72% ispitanih brine zbog nuspojava, iako više od polovice kaže da ih to neće spriječiti da daju cijepiti djecu.

Prošle je godine protiv obične gripe cijepljeno 48% djece i 9% adolescenata u SAD-u.

Neki roditelji strahuju zbog toga što cjepivo sadrži "thimerosal", konzervans na bazi žive koji štiti od bakterijskog zagađenja doza za injekcije, dok ga nema u cjepivu FluMist koje je u obliku spreja za nos.

Strahovanje da konzervans ili neki drugi sastojak cjepiva može izazvati autizam, također je prisutno.

Učestalost autizma, od kojeg boluje jedan posto djece u SAD-u, prema podacima Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), često prate sumnje roditelja da je uzrok autizma neko od obveznih cjepiva za djecu, iako to nikada nije potvrđeno u znanstvenim ispitivanjima.

Neke udruge za pomoć oboljelima od autizma potvrđuju strah roditelja od cijepljenja protiv virusa H1N1, i upozoravaju protiv trošenja velikih sredstava na kampanju cijepljenja.

"Izluđeni smo zbog svinjske gripe, no ona pogađa samo par tisuća ljudi. Zašto netko ne poludi zbog epidemije autizma?", izjavila je Wendy Fournier, predsjednica Nacionalnog saveza za autizam.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju na potencijalne opasnosti od virusa, koji je izazvao najmanje 9,000 hospitalizacija i 600 smrtnih slučajeva u SAD, uključujući 60 djece. Dvije trećine pedijatrijskih smrti od virusa H1N1 u SAD povezano je s nekom kroničnom bolesti djece koja otežava disanje, poput mišične distrofije, paralize ili astme. (hina/metro-portal)

 

08.10.2009. 09:31:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh