« Svijet
objavljeno prije 14 godina
THAD ALLEN:

Trebat će godine da se očisti šteta od naftne mrlje

Glavni zapovjednik Obalne straže kaže da će se dugoročna pitanja obnove okoliša u Meksičkom zaljevu rješavati godinama

naftna mrlja BP Meksički zaljev
naftna mrlja BP Meksički zaljev (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

BP

,

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

,

škola gitare

,

in vitro oplodnja

,

nagrada za životno djelo

Trebat će godine da se potpuno očisti šteta od katastrofalnog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, izjavio je u ponedjeljak glavni zapovjednik Obalne straže admiral Thad Allen, koji ispred savezne vlade upravlja najvećom ekološkom krizom u povijesti SAD-a.

"Suočavanje s naftom mrljom na površini trajat će idućih nekoliko mjeseci i bit će riješeno. Nakon toga će se ostati dugoročna pitanja obnove okoliša i staništa, za što će trebati godine", rekao je Allen na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Ukupna količina nafte koja se prikuplja iz oštećene bušotine Deepwater Horizon na dubini od 1.500 metara i crpi u tanker na površini, u nedjelju je povećana na oko 11.000 barela, prema procjenama British Petroleuma i admirala Allena. Savezne vlasti procjenjuju da do 19.000 barela nafte dnevno istječe iz bušotine.

Otkako je BP pomoću posebne kupole i uređaja za pumpanje nafte postavljenim nad bušotinom počeo crpiti naftu, njezina količina je udvostručena, rekao je u ponedjeljak Allen. BP "predviđa dovesti još jedan uređaj" za pumpanje do bušotine kako bi se povećao kapacitet nafte koja se može dnevno prikupljati na oko 20.000 barela, dodao je.

"Dugoročno gledano, BP također planira dovođenje većeg plovila za proizvodnju, te stvaranje trajnijih veza koje se mogu lako razdvojiti u slučaju uragana ili lošeg vremena kasnije u sezoni uragana", istaknuo je admiral Allen.

Predsjednik Barack Obama, kojeg je Allen brifirao o stanju u Meksičkom zaljevu, kasnije je izjavio "da čak i u slučaju uspjeha u prikupljanju dijela ili većine nafte, problem istjecanja nafte se neće riješiti sve dok se bušotina ne zatvori, za što će trebati nekoliko mjeseci".

Obama je također izrazio zabrinutost za zdravlje radnika koji rade na čišćenju naftnog zagađenja. On je naglasio da Agencija za zaštitu okoliša stalno prati kvalitetu zraka i vode, te provjerava razinu otrova u plodovima mora iz zaljeva.

Admiral Allen je kazao kako je količina nafte koja je u proteklih 49 dana istekla u Meksički zaljev premašila jedan milijun galona, odnosno 3,78 milijuna litara, te da je zagađeno oko 195 kilometara obale. Naglasio je da naftna mrlja nije kompaktna, već je razgrađene na stotine tisuće manjih dijelova duljine od 20 do 100 metara, pa sve do nekoliko kilometara, koji se prostiru "u radijusu od 300 kilometara oko bušotine".

Nastojanje Obamine administracije da se ogradi od BP-a u posljednjih nekoliko dana, s pokretanjem kaznene i građanske istrage protiv te britanske korporacije, te oštrim Obaminim kritikama na račun podjele dividendi i kampanja oglašavanja BP-a, nisu smanjili ogorčenje među stanovništvom država Meksičkog zaljeva, Lousiane, Alabame, Mississippija i Floride, gdje su ugroženi ribarstvo i turizam, dvije glavne industrijske grane u priobalju te regije.

BP je objavio da je do sada na troškove obuzdavanja i čišćenje naftne mrlje, te za isplate kompenzacija ribarima, škamperima i drugim oštećenicima potrošio više od milijardu dolara.

U analizi banke Credit Suisse procjenjuje se da ukupni troškovi naftne mrlje u Meksičkom zaljevu mogu doseći 31 milijardu dolara, od čega za potencijalne odštete za gospodarske štete u ribarskoj i turističkoj industriji 14 milijardi dolara, a za ukupne troškove čišćenje zagađenja 11 do 17 milijardi dolara.

Prema američkim zakonima, troškove čišćenja i odšteta podijelili bi nositelji koncesije na bušotini Deepwater Horizon u razmjeru BP 65 posto, Anadarko Petroleum 25 posto i Mitsui 10 posto, piše The Washington Post. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 23:22:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh