« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 21 dan i 23 sata
SAVJETI

Trebali bi češće jesti tikvice... evo i zašto!

Sad sve znate...
Sad sve znate... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

tikvice

Tikvice, poznate i kao courgette, su popularno povrće koje se koristi u različitim kulinarskim kulturama širom svijeta. One su izuzetno hranjive i niskokalorične, što ih čini idealnim izborom za sve koji paze na svoje zdravlje i tjelesnu težinu. Konzumacija tikvica može donijeti brojne zdravstvene benefite zahvaljujući njihovom bogatom nutritivnom profilu.

Nutritivna vrijednost

Tikvice su bogate vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin A, vitamin B6, kalij, magnezij i folat. One također sadrže značajnu količinu vlakana koja su ključna za zdravlje probavnog sustava. Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u jačanju imunološkog sustava, dok vitamin A podržava zdravlje očiju. Kalij je esencijalan za regulaciju krvnog tlaka, a magnezij igra ključnu ulogu u mnogim biokemijskim reakcijama u tijelu.

Zdravstvene prednosti

Poboljšanje zdravlja srca - kalij i magnezij prisutni u tikvicama igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, što doprinosi zdravlju srca. Vlakna također pomažu u snižavanju razine kolesterola, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Podrška imunološkom sustavu - antioksidansi kao što su vitamin C i beta-karoten prisutni u tikvicama jačaju imunološki sustav, pomažući tijelu u borbi protiv infekcija i upala.

Podrška probavnom sustavu - vlakna prisutna u tikvicama pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava. Ona poboljšavaju peristaltiku crijeva, sprječavaju zatvor i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore.

Regulacija tjelesne težine - tikvice su niskokalorične i sadrže visok postotak vode, što ih čini idealnim izborom za one koji žele izgubiti na težini ili održavati zdravu tjelesnu težinu. Njihova sposobnost da zasite s malo kalorija pomaže u kontroli apetita.

Zdravlje očiju - vitamin A i lutein, prisutni u tikvicama, ključni su za održavanje zdravlja očiju. Oni pomažu u prevenciji degeneracije makule i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Kako uključiti tikvice u prehranu

Tikvice su izuzetno svestrane u kuhinji i mogu se pripremati na razne načine. Mogu se jesti sirove u salatama, pečene, kuhane, na žaru, pržene ili punjene. Dodavanje tikvica u juhe, variva, tjesteninu ili čak kolače može značajno poboljšati nutritivni profil obroka.

Za maksimalnu korist, preporuča se konzumirati tikvice s korom, jer kora sadrži veliki dio vlakana i hranjivih tvari. Osim toga, kombiniranje tikvica s drugim povrćem i zdravim mastima, poput maslinovog ulja, može poboljšati apsorpciju vitamina.

U konačnici, konzumacija tikvica donosi brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje probave, podršku zdravlju srca, jačanje imunološkog sustava i zaštitu očiju. Njihova niskokalorična priroda i bogat nutritivni profil čine ih idealnim izborom za sve koji žele održavati zdravu prehranu. Uključivanjem tikvica u redovnu prehranu, možete značajno poboljšati svoje opće zdravlje i blagostanje.

26.05.2024. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh