« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 dana
SAVJETI

Kupus je nova it-stvar

Sadrži vlakna, polovicu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom

Kupus je odlična stvar!
Kupus je odlična stvar! (Arhiva)
Više o

kupus

,

superhrana

Pregledavajući kulinarske kanale na društvenim mrežama, naići ćete na bezbroj isječaka kuhara iz cijelog svijeta koji hvale kupus kao iznimno svestrano povrće. Stoga, prilikom iduće kupnje, razmislite o tome da ga dodate u svoju košaricu.

Osim što je trendi, kupus je i nutritivno vrlo bogat. Sadrži vlakna, polovicu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset posto dnevne potrebe za folatom. Ovo lisnato povrće također sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcija, kalija, vitamina A, željeza i riboflavina.

Kupus pripada porodici krstašica, zajedno s brokulom, cvjetačom, keljom i keljom pupčarem. Svi oni sadrže spojeve koji se bore protiv raka i imaju moć kontroliranja upala te smanjuju rizik od srčanih problema.

Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a njegovi listovi mogu biti glatki ili naborani.

Prema ChefIQ-u, "kupus ponekad može imati lošu reputaciju", uglavnom zato što, kada se prekuha, može ispuštati neugodan sumporni miris.

"Međutim, kada se pravilno pripremi, ovo povrće može dodati bogatstvo vašim jelima", napominju.

Osim smanjenja upala, kupus sadrži i antocijanine koji su zdravi za srce, a pripadaju obitelji flavonoida. Studija iz 2013. godine, objavljena u časopisu Circulation, koja je obuhvatila 93.600 žena, pokazala je da su one s većim unosom hrane bogate antocijaninima imale manji rizik od srčanog udara.

Također može smanjiti razinu masnih tvari koje mogu začepiti arterije, kao što je kolesterol. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg kolesterola vezivanjem za tu tvar u crijevima te sprječavaju njezinu apsorpciju u krv.

Treba napomenuti da konzumiranje velike količine povrća iz porodice krstašica može uzrokovati nadutost i nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana.

26.05.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh