« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
DOSTA JE?

Traži se zajednička vojska EU

Premijeri Mađarske i Češke Republike zauzeli su se u petak za osnivanje zajedničke europske vojske, na sastanku u Varšavi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i poljskim i slovačkim kolegama

Trebale bi zajedničke snage ...
Trebale bi zajedničke snage ... (Arhiva)
Više o

EU

,

zemlje članice

,

zajednička vojska

"Sigurnost nam mora biti prioritet i moramo započeti graditi zajedničku europsku vojsku', rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

'Brexit nije uzrok krize u EU-u, nego posljedica. Europska unija u svim je područjima izgubila sposobnost da se prilagodi. Zatajila je u financijskoj krizi, nema odgovor na migrantsku krizu, na terorizam. Problem je u tome što ne poštujemo ni naša dogovorena načela. Ni Schengen ni proračunska pravila', rekao je.

Pozivajući na bolju zaštitu schengenskih granica, češki premijerBohuslav Sobotka ocijenio je da nije riječ samo o jačanju suradnje u borbi protiv terorizma, nego i da treba 'početi raspravu o mogućem osnivanju zajedničke europske vojske'.

Poljska, domaćin susreta, dijeli također to stajalište. Nakon odluke Britanaca da žele izići iz EU-a u lipnju, vođa vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski zatražio je institucionalne reforme Unije u smjeru konfederacije, s predsjednikom koji bi vodio zajedničku vojsku.

27.08.2016. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh