« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZBUNJENOST

Traženje partnera: Tko ima previše izbora, ostaje sam

Suočen s prevelikim brojem različitih opcija prilikom traženja partnera, pojedinac često postaje zbunjen i na kraju obično ne pronađe nikoga, tvrde stručnjaci

Tko ima previše izbora postaje zbunjen i neodlučan
Tko ima previše izbora postaje zbunjen i neodlučan (Deviantart)
Više o

ljubav

,

traženje partnera

,

spojevi

Tko bira, nisko pada, ali čini se i da ostaje sam, ako je vjerovati britanskim znanstvenicima koji su zaključili da što je veći izbor potencijalnih ljubavnih partnera to su veće šanse da pojedinac neće završiti ni sa kim. Prema pisanju Independenta, znanstvenici su analizirali neobičnu dinamiku biranja u brzinskim spojevima koji su danas vrlo popularan način pronalaženja partnera. Kad je većina kandidata bila slična, pojedinac je u obzir uzimao više ljudi, što je logično samo po sebi. No kad su kandidati bili poprilično različiti, pojedinac koji traži partnera upadao je u stanje zbunjenosti zbog previše konfliktnih čimbenika i obično je na kraju bio neuspješan u pronalaženju partnera. „Postoje modeli ljudske 'racionalizacije' koji sugeriraju da je raznolikost dobra stvar", kazala je Alison Lenton sa Sveučilišta Edinburgh iz Škotske.

„Naši rezultati sugeriraju da povećanje broja različitih opcija vodi do zbunjenosti prilikom odabira. Ljudi su tada skloniji tome da nikoga ne odaberu jer su suočeni s većom raznolikošću", dodala je Lenton.

Istraživanje je pratilo 1.868 muškaraca i 1.870 žena koji su sudjelovali u ukupno 84 organizirana brzinska spoja. Svi su bili podijeljeni u skupine i svatko je s potencijalnim partnerom imao tri minute vremena na raspolaganju. Svatko se u prosjeku susreo s 15 do 30 kandidata.

Ukratko, na većim skupovima za brzinske spojeve u prosjeku je svaki sudionik u obzir uzimao čak 123 kandidata koji su bili slični jedna drugom. No, oni koji su dolazili u obzir, ali su bili međusobno previše različiti, izazivali su u pojedincu zbunjenost pa je broj takvih kandidata obično padao za jednu četvrtinu, na 88.

Na brzinskim spojevima s manje ljudi, interesantnih i potencijalnih kandidata koji su slični bilo je oko 85 u izboru gotovo svakog sudionika, no ako su kandidati bili previše različiti, broj potencijalnih partnera pao je na 57. Ponovimo, ti rezultati ukazuju na to da kad smo suočeni s previše različitih opcija prilikom odabira partnera vrlo lako možemo ostati sami, isključivo zbog neodlučnosti i zbunjenosti. Istraživanje je objavljeno u časopisu Biology Letters.

06.03.2011. 10:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh