« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
1922. - 2011.

Preminuo Cheov bliski prijatelj Alberto Granado

Granado, biokemičar koji je na Kubi osnovao medicinsku školu, napisao je knjigu "Putovanje s Che Guevarom: Stvaranje revolucionara", koja je bila predložak za film "Dnevnici Che Guevare"

Alberto Granado
Alberto Granado (YouTube)
Više o

Che Guevara

,

Alberto Granado

Alberto Granado, čovjek koji je u mladosti pratio budućeg revolucionara Ernesta "Che" Guevaru na putovanju ovjekovječenom u filmu "Dnevnici Che Guevare" umro je na Kubi u 88. godini, objavili su tamošnji mediji, prenosi Hina.

Slavno putovanje po Latinskoj Americi počelo je krajem 1951. godine na Granadovom starom britanskom motociklu i navodno je pobudilo Cheovu simpatiju prema siromašnima i njegovu želju za socijalnom pravdom koja će ga naposlijetku pretvoriti u revolucionara. Granado, Argentinac kao i Che, preselio je na Kubu 1961. godine na poziv svog prijatelja i tamo ostao do smrti. Njegov pepeo, javljaju kubanski mediji, bit će razasut u Argentini, Venezueli i na Kubi.

Granado, biokemičar koji je na Kubi osnovao medicinsku školu, napisao je knjigu "Putovanje s Che Guevarom: Stvaranje revolucionara", koja je bila predložak za spomenuti film. Režirao ga je 2004. godine Brazilac Walter Salles, a Chea je igrao Gabriel Garcia Bernal. Film je, između ostaloga, dobio Oscara za najbolju originalnu glazbu i nagradu BAFTA-e za najbolji strani film.

06.03.2011. 10:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh