« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BITE ME

Traperice čuvaju od zmijskog ugriza i otrova

Ako volite planinariti u područjima gdje ima otrovnica, svakako nosite traperice jer bi vam mogle spasiti život

pacifička čegrtuša zmije
pacifička čegrtuša zmije (Shutterstock)
Više o

zmijski ugriz

,

zmije otrovnice

,

planinarenje

,

hlače

,

traperice

,

mapa

Recimo da ste ljubitelj šetnje prirodom i istinskog trekkinga i da ste ovo ljeto odlučili posjetiti brdovite ili čak iznimno planinske predjele u kojima, eto slučajno ili ne, ima i zmija otrovnica. Dvojica američkih istraživača koji se bave gmazovima imaju samo jedan savjet: obavezno nosite traperice!

>> Otkrivena najveća zmija u povijesti

Stručnjaci sa Sveučilišta Loma Linda otkrili su da traper-platno znatno smanjuje količinu otrova kojeg zmija može ubrizgati u slučaju da dođe do susreta s njom i to čak za 66 posto. William K. Hayes, profesor biologije, i Shelton S. Herbert, doktorand pri spomenutom sveučilištu, testirali su 17 manjih i većih primjeraka pacifičke čegrtuše na način da su im dopuštali da ujedaju kuhinjske rukavice od lateksa napunjene tekućinom od kojih su neke bile prekrivene traperom a druge ne. Rezultate su objavili u posljednjem izdanju časopisa Annals of Emergency Medicine.

traperice traper>> Otrovne zmije hvata ustima

Pokazalo se, se dakle, da je traper na rukavicama spriječio 'kobne' posljedice zmijskih napada jer su zmije trošile svoj otrov na površini tkanine - u prijevodu da nosite traperice i da vas kojim slučajem ugrize zmija velike su šanse da će joj se zubi zadržati samo na vašim hlačama, kao i smrtonosni otrov. Traperice bi doživjele ono što bi doživjela vaša koža, upile bi otrov, a zmija ne bi znala razliku.

>> Djevojčice su predodređene da se boje zmija i paukova

„Ostao sam poprilično iznenađen", rekao je Hayes dodavši kako smatra da većina planinara i šetača ne shvaća zmije ozbiljno. „Nošenje dugih traperica kao alternativu kratkim hlačama osigurava vam jeftino sredstvo ublažavanja ozbiljnosti zmijskog ugriza", zaključak je njegova istraživanja. Ali ne bi bilo loše ni da nosite propisnu obuću kao što su deblje cipele ili čak čizme za planinarenje, naročito ako se krećete kroz zmijska područja.

08.07.2010. 09:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.07.2010. 10:09
    kladim se da bi bili najbolje zaštićeni da imate traperice od konoplje... :-P
  2. avatar
    LORENA
    18.02.2011. 20:59
    ma ne bi ti ja to u kući imala ni minute čak ni ako mi platiš.ja ti se toga mičem fuj fuj i fuj
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh