« Žene
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SAMO DA TI KAŽEM...

Tračanje je korisno za zdravlje

Svatko od nas voli prokomentirati stvari iz svoga kuta...

Povjerljivi ženski razgovori pomažu zdravlju
Povjerljivi ženski razgovori pomažu zdravlju (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

tračanje

,

žensko druženje

,

prijateljice

Žene su puno sretnije i zdravije ukoliko s vremena na vrijeme tračaju sa svojim prijateljicama, objavljeno je u studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Michigan.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 160 žena pokazalo je da su žene zdravije ako povremeno tračaju s prijateljicama, jer takav vid 'razonode' smanjuje nervozu i ublažuje stres. Znanstvenici tvrde da je kod žena koje imaju običaj tračati povećana razina hormona progesterona, koji smanjuje stres, a istovremeno taj hormon je jedan od ključnih faktora socijalnog ponašanja žena.

"Ovaj ženski hormon, koji nastaje u jajnicima, ima veoma važnu ulogu u socijalnom ponašanju žene, jer one koje imaju povećanu razinu progesterona su obično ljubaznije i uvijek spremne pomoći drugima", kazala je profesorica Stephanie Brown koja je predvodila istraživanje.

Ovo istraživanje pokazalo je novu dimenziju povezanosti socijalnog ponašanja s razinom hormona u ženskom organizmu. Žena koja ima znatnije količine progesterona sklonija je ozbiljnim, čvrstim vezama i živi mnogo duže i sretnije. 

15.08.2012. 19:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh