« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ZDRAVE KUHINJE

Top 10 nacija koje se najzdravije hrane

Autor "Dijete 5 faktora" obišao je svijet i sastavio top listu zemalja u kojima se jede najzdravija hrana

Azijska hrana spada u najzdravije
Azijska hrana spada u najzdravije (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

francuska kuhinja

,

tajlandska kuhinja

,

najzdravija hrana

,

dijeta 5 faktora

,

Harley Pasternak

,

Kimchi

,

azijska kuhinja

,

sushi

,

Oolong

Harley Pasternak, stručnjak koji je osmislio "Dijetu 5 faktora" i osobni trener Lady Gage, Eve Mendes i drugih, objavio je knjigu u kojoj analizira prehrambene navike različitih nacija. "Svjetska dijeta pet faktora" nastala je nakon što je Pasternak proputovao svijet i pronašao najbolje namirnice najzdravijih kuhinja iz čega proizlazi i top lista nacija koje se najzdravije hrane:

1. Japan
Japanci se s očekivanim trajanjem života od 85,6 godina za žene i 78,7 godina za muškarce prema WHO-u nalaze među najzdravijim nacijama svijeta, a jedan od glavnih razloga leži u hrani. Velike količine ribe, riže i povrća (pogotovo kupusa) japansku kuhinju čine najzdravijom na svijetu, čemu pridonosi i način konzumiranja - hrana se servira u malim, raznolikim porcijama, a jede polako i svjesno.

2. Singapur
U Singapuru se riža jede tri puta dnevno u manjim količinama, dok se za desert obavezno jede durian - ukusno voće koje se skriva iza bodljikave ljuske a mnogi ga nazivaju kraljem voća.

3. Kina
Na trećem mjestu se nalazi još jedna azijska zemlja čiju kuhinju ponovno čine riža, riba i povrće. Kinezi su pored toga "svjetski prvaci" u ispijanju čaja umjesto slatkih sokova. Posebno je zdrav oolong čaj koji se smatra ubojicom masnoća.

4. Švedska
Šveđani prema Pasternaku imaju najzdravije prehrambene navike u Europi. Pošto zima u Švedskoj traje razmjerno dugo, stanovnici jednu puno klasičnog zimskog povrća poput kupusa. Također, konzumiraju velike količine jagoda i borovnica koje imaju antioksidanski učinak.

5. Francuska
Visoka pozicija Francuske pomalo iznenađuje kada se sjetimo masnih kroasana i sireva. No, Francuzi su pravi gurmani pa su fokusirani na glavna jela, dok slatke i kalorične međuobroke izbjegavaju.

6. Italija
Pasternak tvrdi da je Italija jedna od rijetkih zemalja u kojoj se još može pronaći prava talijanska kuhinja (pizza s 2-3 sastojka ili tjestenina s umakom od rajčice i bosiljka). Način na koji se danas u svijetu pripremaju pizze i špagete uvelike se razlikuje od zdravih izvornih recepata, a Talijani još uvijek uspješno odolijevaju kaloričnim i masnim dodacima.

7. Španjolska
Španjolci, uz Japance, najduže žive što se pripisuje tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji baziranoj na maslinovom ulju, ribi i plodovima mora.

8. Južna Koreja
Temelje južnokorejske kuhinje čine riža i tjestenina od riže, dok se na stolu redovito nalazi i niskokaloričan tofu te proizvodi od soje.

9. Izrael
Izraelci obožavaju patlidžane koji su bogati dijetalnim vlaknima i hranjivim tvarima. U hranu redovito stavljaju i listiće mente koja sadrži značajne količine mangana (mineral koji ima vrlo važnu ulogu u pravilnom oblikovanju i održavanju kostiju, hrskavice i veznog tkiva te pridonosi sintezi bjelančevina) i vitamina A i C.

10. Grčka
Mahunarke, cjelovite žitarice i lisnato povrće sastavni su dijelovi grčke kuhinje, a u svim jelima se koristi neizbježno maslinovo ulje.

08.02.2013. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh